Neće u penziju ni posle 40 godina

Jedan od najčuvenijih terenaca počeo je da se proizvodi 5. aprila 1977. Dizajn se nije promenio ni četiri decenije kasnije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2017.

10:19

Neće u penziju ni posle 40 godina

Ovih dana obeležava se 40 godina od početka serijske proizvodnje modela VAZ-2121, daleko poznatijeg pod imenom Lada Niva.

Kada se pojavila davne 1977, Niva je mogla da se pohvali disk kočnicama na prednjim točkovima, permanentnim pogonom 4x4 i nezavisnim prednjim vešanjem, i bila je namenjena pre svega vožnji po teško prohodnim terenima, tamo gde obični automobili ne mogu da prođu.

Međutim, ubrzo je postala popularna i kao vozilo koje se koristi u gradovima, na asfaltiranim putevima, kako u tadašnjem Sovjetskom Savezu, tako i u drugim zemljama. Na vrhuncu popularnosti, čak 70% proizvodnje izvozilo se na strana tržišta, u mnoge evropske države, pa čak i u Japan.
Tokom 80-tih počela je da se izrađuje i verzija sa volanom na desnoj strani, pa se Niva prodavala i u Velikoj Britaniji i drugim zemljama u kojima se vozi levom stranom puta. Pored standardne varijante sa 3 vrata, ponuđena je i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem i 5 vrata.

Godine su prolazile, a činilo se da se Niva uopšte ne menja. Zaista, dizajn je ostao gotovo nepromenjen tokom protekle četiri decenije, ali matična kuća AvtoVAZ s vremena na vreme unosila je neke novine kako bi modernizovala svoje terensko vozilo.

Tako se stiglo do najmodernije varijante sa oznakom "Urban", koja, između ostalog, ima klima uređaj, branike u boji karoserije, metalik farbu, alu felne i zantno unapređenu unutrašnjost.
Lada NIva je vrlo brzo postala univerzalno terensko vozilo, pa je doživela brojne modifikacije i varijante. Na njenovj osnovi nastalo je 30-ak verzija, uključujući pik-ap, mini-van, vozilo za potrebe vatrogasne službe i hitne pomoći, ili amfibijsko vojno vozilo.

Fabrika je u međuvremenu naziv "Niva" zamenila jednostavnom oznakom "4x4", zbog uvođenja u proizvodnju novog, modernog SUV modela Chevrolet Niva, koji su zajednički izrađivali General Motors i AvtoVAZ.
I nakon četiri decenije, sada pod drugačijim imenom, Niva se i dalje proizvodi, a AvtoVAZ je odlučio da 40. rođendan ovog legendarnog modela obeleži specijalnim jubilarnim izdanjem.

Model koji možete videti na fotografijama biće simbolično napravljen u tačno 1.977 primeraka, a pojedina vozila biće ofarbana u originalnu boju iz 1977. godine.

Spoljašnjost će ostati "spartanska", uz izuzetak specijalnih alu felni. Na raspolaganju će biti nekloko boja karoserije, uključujući bež, crvenu, belu ili sivo-plavu, a sedišta i volan su presvučeni "eko kožom".
Automobili iz jubilarne serije počeće da se prodaju u junu, a svaki će biti numerisan od 0001 do 1977.

Iako je i nakon 40 godina u dobroj kondiciji i čini se da će večno trajati, prema nekim informacijama Niva bi konačno trebalo da dobije naslednika 2018. Da li će aktuelna verzija tada otići u zasluženu penziju, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: