Klasični Mini se vratio - ali sada košta 60.000 evra!

Kompanija David Brown Automotive, koja je na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi izložila model Speedback GT kao repliku klasičnog Aston Martina DB5 iz 1960-tih, vratila je u život još jednu ikonu britanske auto-industrije.

Podeli

Kada je predstavljen pre gotovo 60 godina, Mini je bio mali, popularan automobil koji je svojom pojavom doneo osveženje u auto-industriju. Njegova praktičnost i prepoznatljivi vizuelni identitet i estetika omogućili su mu da potraje čak 40-ak godina u gotovo nepromenjenom dizajnu.

Klasičini Mini nestao je sa scene na prelazu dva veka, a umesto njega dobili smo premijum brend MINI u vlasništvu BMW-a i lajfstajl modele za kupce veće platežne moći. Ali to je već neka druga priča.

Nostalgija za originalnim Minijem i dalje je prisutna, pa su očuvani primerci na ceni naročito kod kolekcionara, ali i kod običnih ljudi kod kojih ovaj automobil budu sećanja na neka lepša vremena.

Kompanija David Brown rešila je da nekma od njih ispuni san tako što će vratiti u život klasičini Mini. Tako je nastao "Mini Remastered", modernizovana verzija originalnog modela iz 60-tih.

Spoljašnjost automobila predstavlja vernu repliku nekadašnjeg Minija, uz karakteristične farove i konturu prednje maske. Tu su i hormirani branici kao i obilje hromiranih ukrasa tipičnih za period u kome je Mini nastao.

Kabina je takođe u retro stilu, uključujući volan izrađen u kombinaciji metal-drvo.

Ipak, proizvođač se potrudio da automobil opremi savremenim sadržajima iz 21. veka, kao što su beskontaktno otključavanje, multimedijalni sistem sa velikim ekranom osetljivim na dodir i navigacijom, mogućnost povezivanja sa smartfon uređajima pomoću Apple Carplay i Android Auto sistema, USB priključak...

U kompaniji David Brown nisu otkrili detalje o pogonskom agregatu, ali je saopšteno da se ispod haube nalazi unapređena verzija nekadašnjeg Minijevog motora zapremine 1.275 ccm, sa, kako kažu, "50% više snage", dok je za prenos upotrebljen manuelni menjač sa 4 brzine.

Konstukcija je ojačana kako bi zadovoljila postojeće bezbednosne standarde, a unapređene su i kočnice i sistem oslanjanja.

"Mini Remastered" će se izrađivati ručno u radionicama kompanije koje se nalaze u blizini čuvene staze Silverstone, a zvanična premijera dogodiće se u Monaku, 20. aprila.

U početku, kupcima će biti ponuđene dve verzije automobila u limitiranim serijama - "Inspired by Café Racers" i "Inspired by Monte Carlo".

Cene nisu objavljene, ali nezvanično "Mini Remastered" će koštati oko 50.000 funti (58.000 evra), što čak i BMW-ove moderne MINI modele čini jeftinim.

.

.

.

.

.

Aktuelno

Vozači, da li ste spremni za Beogradski maraton?

U subotu, 22. aprila održava se jubilarni 30. Beogradski maraton. Kako biste mogli da isplanirate i organizujete vašu vožnju i kretanje kroz glavni grad pre i tokom maratonske trke, savetujemo vam da se informišete o satnici i trasi maratona, kao i o svim izmenama u saobraćaju.

Aktuelno petak 21.04. 14:41 Komentara: 33
strana 1 od 11 idi na stranu