Kako i gde kupujete auto-delove i opremu?

Da li su polovni originalni delovi bolja kupovina od novih, zamenskih? Na ovo i slična pitanja odgovore je potražio sajt Polovni automobili u obimnom istraživanju, kako bi utvrdio gde vozači u Srbiji najčešće traže i kupuju delove i opremu za svoje automobile.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2017.

13:11

Kako i gde kupujete auto-delove i opremu?

Izvor: Polovni automobili

U anketi je učestvovalo 9.667 posetilaca ovog sajta. Rezultati su pokazali da su Internet oglasi postali važan kanal prodaje za polovne auto-delove, dok su ovlašćeni servisi i prodavnice auto-delova i dalje rezervisane za kupovinu novih delova i opreme.

Razlozi kupovine polovnih delova su pre svega njihova niža cena i nemogućnost nabavljanja novih delova. Većina ispitanika ima pozitivno mišljenje o kvalitetu polovnih delova i smatraju da nimalo po kvalitetu ne zaostaju u odnosu na nove.

Zamena rezervnih delova i opreme: Novi vs. polovni delovi

Skoro polovina ispitanika (45.6%), navela je da se kada je potrebno da zamene neki deo u automobilu češće odlučuju za nove delove nego za polovne, a čak 39.8% je navelo da uvek ugrađuju isključivo nove delove u svoj automobil.

Manji broj ispitanika (13.4%) češće ugrađuje polovne delove, a manje od 100 ispitanika (svega 1.2%) uvek se odlučuje za polovne delove. Visina mesečnih primanja utiče na učestalost kupovine polovnih delova – u grupi sa primanjima manjim od 20.000 RSD, čak 20.1% češće urađuje polovne delove nego nove, prema manje od 10% onih sa primanjima iznad 100.000 RSD.

Očekivano, u poređenju s mesečnim primanjima učesnika ankete, može se uočiti da oni čija su primanja domaćinstva iznad 80 hiljada dinara, u višem procentu kupuju uvek nove delove (oko 43% onih s primanjima od 80-100 hiljada dinara i oko 46% onih čija su primanja iznad 100 hiljada dinara). Kupovina rezervnih delova i opreme

Ispitanici koji su odgovorili da kupuju polovne delove, dalje su odgovarali na pitanja na koji način nabavljaju polovne delove. Najčešći način nabavljanja polovnih delova bio je putem Internet oglasa (59.1%) i na auto otpadu. Čak polovina ispitanika koristi ove puteve nabavke polovnih delova.

Ispitanici koji su odgovorili da kupuju nove delove i opremu, takođe su odgovarali na pitanja na koji način ih nabavljaju.

Najčešći način nabavljanja novih delova i opreme bio je u prodavnici auto delova (82.6%). Manji broj ispitanika delove nabavlja u ovlašćenim servisima (16.6%). Nove delove i opremu putem Interneta nabavljalo je svega 14.4% ispitanika.
Ako se način nabavke novih delova uporedi s markama vozila, učesnici ankete koji voze Mercedes (oko 22%), BMW (oko 21%) ili Ford (oko 20%) u nešto većem procentu od proseka ankete (16,6%), delove nabavljaju u ovlašćenim servisima.

Vozači Mercedesa i BMW takođe nešto češće nove delove traže putem Interneta (oko 18% prema oko 14% ako se posmatraju svi odgovori), a ređe u prodavnicama delova. Vozači Opela (oko 87%) i Volkswagena (oko 85%) češće od proseka ankete kupuju delove u prodavnici delova (oko 83% ako se posmatraju svi odgovori).

Skoro 500 ispitanika je navelo da pored Internet oglasa, auto-otpada i pijaca koristi neke druge načine nabavljanja polovnih delova. Oni polovne delove uglavnom nabavljaju kod automehničara, u prodavnicama auto-delova ili u auto-servisima.

Gotovo 300 ispitanika je navelo da pored prodavnice delova, ovlašćenog servisa i Internet oglasa koristi neke druge načine nabavljanja novih delova. Oni nove delove uglavnom nabavljaju kod svog automehničara, ili u servisima koji nisu ovlašćeni. Manji broj nove delove i opremu nabavlja preko porodice i prijatelja i u inostranstvu.
Prilikom traženja polovnog dela na Internetu, najveći broj ispitanika za to koristi sajtove polovniautomobili.com (66.4%) i kupujemprodajem.com (65.8%).

Posetioci za pronalaženje polovnih delova druge sajtove koriste u značajno manjoj meri (oni su najčešće naveli da direktno u Google kucaju naziv potrebnog dela, ili koriste Limundo i Kupindo, Ebay, Silux.rs, kao i grupe na Facebooku).

Za pronalaženje novih delova putem Interneta ispitanici najčešće koriste sajtove kupujemprodajem.com (62.8%) i polovniautomobili.com (60.3%). Manji deo ispitanika (16.9%) nove delove pronalazi na sajtu delovionline.rs.

Najveći broj ispitanika smatra da su polovni delovi jednako dobrog kvaliteta kao i novi (62.1%), više od petine nema stav po tom pitanju, dok svega 15.8% nema poverenja u kvalitet polovnih auto delova.
Osnovni razlog kupovine polovnih delove je njihova niža cena u odnosu na nove delove - činjenicu da su polovni delovi jeftiniji čak 56.8% ispitanika navelo je kao razlog zbog kojih kupuju polovne delove, a ne nove. Razlog kupovine polovnih delova je i nemogućnost nabavljanja novih (17.4%).
Najveći broj ispitanika koji su naveli neki drugi razlog od gore navedenih kao osnovni za kupovinu polovnih delova (1146), smatra da su polovni delovi boljeg kvaliteta nego novi (59.8%) .

Navode loša iskustva sa novim zamenskim delovima usled preplavljenosti tržišta auto delovima iz Kine, Turske i sl. Smatraju da su polovni delovi, originali iz prve ugradnje bolja i kvalitetnija opcija u odnosu na dostupne nove delove. Popravka automobila

Oko tri četvrtine ispitanika za redovno održavanja i za popravku automobila odlaze kod "svog" majstora, oko 14% povremeno odlazi u ovlašćeni servis, a svega 11.0% isključivo koristi ovlašćene servise.
Osnovni razlog zbog kojeg ispitanici ne održavaju automobil u ovlašćenim servisima je mnogo veća cena nego u ostalim servisima (52%) i činjenica da u "svog" majstora imaju više poverenja (45.9%).
U komentarima možete izneti vaša iskustva o tome gde kupujete rezervne auto-delove i gde održavate vaš automobil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: