Sajam u BG: Renault i Peugeot u znaku novih SUV modela

Centralna mesta na štandovima dva najveća francuska proizvođača automobila zauzimaju novi Renault Koleos i druga generacija modela Peugeot 5008.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

11:08

Sajam u BG: Renault i Peugeot u znaku novih SUV modela
Renault Koleos

Novi Renault Koleos imao je srpsku premijeru upravo na auto-salonu u Beogradu.

Najveći SUV francuske kompanije, koji je predstavljen svetskoj javnosti pre manje od godinu dana na sajmu automobila u Pekingu, porastao je u odnosu na svog prethodnika.
Renault Koleos
Novi Koleos dugačak je 4.670 mm a širok 1.840 mm, dok je međuosovinsko rastojanje poraslo na 2.710 mm.

Poređenja radi, prethodna generacija istog modela imala je dimenzije (d/š/v) 4.520/1.855/1.695 mm, a razmak između osovina iznosio je 2.690 mm.
Renault Koleos
Dok je, recimo, Kadjar deklarisan više kao "urbani" krosover, Koleos može da se pohvali većim odstojanjem od zemlje (213 mm). Kako automobil deli istu mehaničku osnovu kao i Nissan X-Trail, pogon na sva 4 točka preuzet je od ovog japanskog proizvođača.

Vozač može da bira između tri moda: 2WD, 4WD AUTO i 4WD LOCK, a na raspolaganju su i brojni sistemi aisstencije.
Renault Scenic
Pored Koleosa, Renault je na svom štandu u Hali 1 izložio aktuelnu ponudu na srpskom tržištu, uključujući i dva noviteta - najnoviji Scenic i Megane Grandcoupe (limuzinsku varijantu modela Megane).
Megane Grandcoupe
Drugi francuski proizvođač - Peugeot, na sajmu automobila u Beogradu po prvi put je u Srbiji predstavio novu generaciju modela 5008. Nekadašnji MPV model sa primesama krosovera, sada je "prekomandovan" u SUV segment.

Peugeot 5008 je na prelazu iz jedne u drugu generaciju doživeo sličnu metarmofozu kao i novi 3008. Odluka da se tržištu ponude funkcionalniji automobili, koji mogu da se voze i izvan urbanih sredina i asfaltiranih puteva, posledica je rastuće popularnosti SUV/krosover modela, kako u Evropi tako i u drugim regionima širom sveta.
Peugeot 5008
Dizajn 5008-ice nadovezuje se na aktuelnu porodicu Peugeot modela, pre svega na SUV/krosover vozila francuskog proizvođača.

Unutrašnjost takođe nije nepoznanica, s obzirom da je u pitanju druga generacija takozvanog i-Cockpita, koja je debitovala na 3008-ici. Kokpit je vizuelno orijentisan više prema vozaču, sa izdignutom instrument tablom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi onaj koji sedi za upravljačem što manje spuštao pogled sa puta ispred sebe.
Peugeot 5008
Novi 5008 postavljen je na modularnu EMP2 mehaničku platformu PSA grupacije. Automobil je čak 16,5 cm duži i 11 cm širi od prethodne verzije. Kabina je projektovana za smeštaj do 7 osoba, pri čemu su sedišta u drugom i trećem redu međusobno razdvojena i mogu se obarati nezavisno jedno od drugog.

Peugeot je želeo da, čak i konfiguraciji sa svih sedam podignutih naslona, korisnici raspolažu sa dovoljnim prtljažnim prostorom za duža putovanja. Kada se u automobilu prevozi 7 putnika, zapremina prtljažnika iznosi 640 litara.
Peugeot 3008
Pored modela 5008, u Hali 1 Beogradskog sajma Peugeot je izložio i novi 3008, koji je početkom marta proglašen za Auto godine u Evropi, a publika može da vidi i ostale modele iz game ovog proizvođača.

Više fotografija sa sajma automobila u Beogradu pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: