Svetska premijera: Volvo XC60 za 2018. / FOTO / VIDEO

Dugo očekivani naslednik aktuelnog XC60 imao je premijeru na auto-salonu u Ženevi.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2017.

12:43

Svetska premijera: Volvo XC60 za 2018. / FOTO / VIDEO

Nakon gotovo devet godina koliko je na tržištu provela prva generacija ovog premijum SUV modela srednje veličine, Volvo je predstavio novi XC60:







Prethodnik je bio veoma važan prodajni adut kompanije Volvo, čak i u poslednjim godinama svog postojanja, i traženiji u Evropi od direktnih konkurenata nemačkih premijum proizvođača. Od 2008. širom sveta isporučeno je skoro milion primeraka Volvoa XC60 prve generacije.
Novi model dizajniran je u skladu sa stilskim jezikom najnovijih Volvo automobila, pre svega po ugledu na veći XC90.

Prednji deo modela XC60 preslikan je od starijeg brata, sa karakterističnom Volvo maskom i "T" LED farovima. Pozadi je sačuvan vizuelni "potpis" stop svetala po kome su prepznatiljivi Volvo SUV modeli.
Proizvođač tvrdi da je novi XC60 jedan od najbezbednijih automobila danšnjice, zahvaljujući između ostalog i novoj tehnologiji Steer Assist, kao delu City Safety sistema. Ova tehnologija pomaže da se izbegne čeoni sudar sa vozilom ispred tako što Volvo XC60 automatski obilazi taj automobil, ako sistem proceni da je to bezbedno izvesti.

Nova tehnologija funckioniše u sadejstvu sa Blind Spot Indication sistemom koji otkriva druga vozila u mrtvom uglu.
Novi XC60 takođe nudi Pilot Assist sistem kao opciju. Reč je polu-autopilotu koji je u stanju da upravlja automobilom bez pomoći vozača (da skreće, ubrzava, koči) na dobro obeleženim saobraćajnicama, pri brzinama do 130 km/h.

Volvo je XC60 opremio istim hibridnim T8 pogonskim sistemom koji koristi i XC90. reč je o Plug-in hibridu ukupne kombinovane snage 407 ks koji omogućava da ovaj SUV od 0 do 100 km/h stigne za samo 5,3 s.
Paleta motora obuhvatiće i druge 2.0 četvorocilindarske benzince i dizelaše najnovije familije Volvo motora, kao što je dizel D4 sa 190 ks i D5 sa 235 ks.

Pored toga u ponudi će biti i benzinac T5 sa 254 ks kao i T6 sa 329 ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Unutrašnjost XC60 takođe podseća na XC90, a putnicima je na raspolaganju klima uređaj sa 4 zone opremljen filterom koji sprečava ulazak sitnih štetnih čestica iz spoljašnjeg vazduha.

Nakon ženevske premijere, Volvo XC60 počeće da se proizvodi u aprilu u švedskom pogonu Torslanda, nakon čega stiže u prodajne salone. Cena će biti saopštena naknadno.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: