Premijera: Seat predstavio novu Ibizu u Barseloni

Peta generacija Seatovog najprodavanijeg modela kraća je od prethodnika, ali zahvaljujući većem međuosovinskom rastojanju ima prostraniju i komforniju kabinu od odlazeće Ibize.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2017.

09:40

Premijera: Seat predstavio novu Ibizu u Barseloni

Nova Ibiza prikazana je predstavnicima medija poslednjeg dana januara na svečanosti u Barseloni. Automobil vizuelno podseća na umanjenu verziju Seata Leon, naročito kada se posmatra njegov prednji deo.

Pozadi, Ibiza se lakše razlikuje od većeg Leona, zahvaljujući pre svega manjim stop svetlima.
Španski proizvođač predstavio je u glavnom katalonskom gradu verziju sa 5 vrata, a to je ujedno i jedini karoserijski oblik koji ćemo videti na novoj Ibizi, s obzirom da se odustalo od modela sa 3 vrata, kao i od karavana.

Peta generacija postavljena je na Volkswagenovu MQB A0 mehaničku platformu, koju će koristiti i sledeći VW Polo. Zahvaljujući tome, automobil ima za 95 mm veće međuosovinsko rastojanje (2,564 mm) u odnosu na još uvek aktuelnu Ibizu, iako je ukupna dužina vozila smanjena za 2 mm.
Uz povećanje širine za 87 mm, nova Seat Ibiza nudi znatno više prostora putnicima u kabini, kao i komforniju i udobniju vožnju.

Pored toga, značajno je porasla i zapremina prtljažnika (+63 litara), pa automobil raspolaže sa gepekom od 355 litara.
Motorizacija će u početku obuhvatiti 1.0 litarski turbo benzinac u verzijama sa 95 ks i 115 ks. Krajem godine pridružiće im se i 1.5 litarski TSI Evo sa 150 ks, koji je debitovao u redizajniranom Golfu.

Saet će kupcima ponuditi i 1.0 TSI varijantu koja osim benzina za pogon koristi i komprimovani prirodni gas (CNG), a ovaj model isporučivaće 90 konjskih snaga.
Onima koji se odluče za dizelaša, na raspolaganju je 1.6 TDI koji se nudi u varijantama sa 80, 95 i 110 ks.

U zavisnosti od izbora motora, nova Ibiza će se isporučivati sa manuelnim menjačima sa 5 ili 6 brzina, kao i sa sedmostepenim automatikom sa duplim kvačilom.
Seat Ibiza FR
Seat je u Barseloni predstavio i sportskiju, FR verziju sa agresivnijim izgledom spoljašnjosti. Ibiza FR razlikuje se od standardnog modela po nešto drugačijoj prednjoj maski i braniku, i difuzoru na zadnjem braniku.

Ogibljenje je tvrđe u poređenju sa regularnom Ibizom, a vozaču su na raspolaganju 4 moda vožnje: Comfort, Eco, Sport i Individual.
Seat Ibiza FR
Unutrašnjost automobila dizajnirana u svedenom, minimalističkom stilu, sa oštrim linijama, što je tipično za putničke automobile Volkswagen grupacije.

Na raspolaganju je novi multimedijalni uređaj, u opcijama sa ekranom od 5 ili 8 inča, koji podržava Apple Car Play, Android Auto i Mirror Link sisteme za povezivanje sa smartfonom. Seat je mislio i na audiofile, pa kupci kao doplatnu opciju mogu da naruče zvučni sistem Beats sa 300 W.
Seat Ibiza FR
Nova Ibiza opremljena je savremenim bezbednosnim tehnologijama koje su od pomoći vozaču, a među kojima su sistem upozorenja na mogući frontalni sudar i adaptivni tempomat.

Seat Ibiza za 2017. biće izložena na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, nakon čega je možemo očekivati i u prodajnim salonima.

Pogledajte video sa prezentacije u Barseloni:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: