Cene ga Srbi i Nemci: Mercedes sa milion km u točkovima

Malo je vozača na svetu koji mogu da se pohvale da su samo jednim automobilom prevalili 1.000.000 km. Među njima je vlasnik Mercedesa 200 D W124 iz 1992. kome je to pošlo za rukom nakon četvrt veka vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2017.

13:30

Cene ga Srbi i Nemci: Mercedes sa milion km u točkovima

Mercedes 200 D jedan je od modela nemačkog proizvođača koji se još uvek često sreće i na našim putevima. Kada se uzme u obzir dug radni vek ovih automobila, moguće je čak da je neki od primeraka koje viđamo na ulicama srpskih gradova takođe iza sebe ostavio sličan broj kilometara.

Međutim, to je teško dokazati imajući u vidu da su ovi automobili do novih vlasnika u Srbiji uglavnom stizali kao polovnjaci iz inostranstva sa neproverenom kilometražom.
Ali, vratimo se automobilu sa početka priče koji pripada Mihaelu Niklu (55). Nemac je bio prvi, a ujedno i jedini vlasnik vozila u 25 godina dugoj istoriji ovog Mercedesa 200 D W124.

Automobil je proizveden u pogonu Zindelfingen, a u pitanju je model sa dizel motorom snage 75 "konja". Nikl ga je kupio novog 1992. godine, ubrzo pošto se zaposlio u fabrici. Njegovo tadašnje imovinsko stanje nije mu dozvoljavalo da izabere neku skuplju verziju, sa bogatijom opremom, pa je, kako kaže, kupio osnovni model.
Prvobitno je planirao da zadrži automobil u svom vasništvu godinu dana, da bi ga zatim prodao i zaradio nešto novca, s obzirom da ga je kupio s popustom koji je važio za Mercedesove radnike. Ovakva praksa bila je rasporostranjena u Nemačkoj u to vreme.

Međutim, dogodilo se da je potražnja za dizelašima u međuvremenu opala, jer su se u medijima pojavile indicije da su čestice iz izduvnih gasova ovih vozila kancerogene. Manja tražnja dovela je do pada cena na tržištu polovnjaka, pa je Nikl na kraju zadržao svoj Mercedes 200 D.
Četvrt veka i milion kilometara kasnije, automobil je i dalje u njegovom vlasništvu.

Nikl, koji i dan danas radi u Mercedesovoj fabrici, izračunao je da je za 25 godina na redovno održavanje i popravke svog automobila dao preko 58.000 evra, dok je u istom periodu potrošio gotovo 54.000 evra na gorivo.

Za sve to vreme, menjao je uobičajene potrošne delove, a kvačilo mu je otkazalo 2003, posle 445.000 pređenih km. Tokom dve i po decenije imao je i jednu manju saobraćajku, kada je udario u vozilo ispred, pa je morao da zameni branik, farove, haubu i hladnjak.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: