Ford Mustang doživeo fijasko na testu bezbednosti

Američki automobil osvojio je samo 2 od maksimalno mogućih 5 zvezdica na najnovijem EuroNCAP "kreš testu".

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.01.2017.

10:07

Ford Mustang doživeo fijasko na testu bezbednosti
Screenshot YouTube (EuroNCAP)

Među prvim modelima koji su u 2017. podvrgnuti testu od strane nezavisne organizacije EuroNCAP, koja se bavi ispitivanjem bezbednosti najnovijih modela automobila na evropskom tržištu, našao se Ford Mustang.

Inače, Ford je 2015. odlučio da prvi put zvanično plasira svoj legendarni model u Evropi, nakon više od pola veka od lansiranja prve generacije Mustanga u SAD. Automobil je u međuvremenu stigao u većinu evropskih zemalja, a početkom ove godine i na neizbežni EuroNCAP test bezbednosti, gde se nije proslavio.

Naime, retko se dešava da jedan model na ovom testu bude ocenjen sa samo 2 zvezdice. U poslednje tri godine, ovako loš rezultat ostvarila je samo još Lancia Ypsilon (2015.). Postavlja se pitanje šta je dovelo do toga da Mustang završi test sa svega 2 zvezdice?
Screenshot YouTube (EuroNCAP)
Kada se pogledaju rezultati po oblastima, vidi se da je automobil samo na polju zaštite pešaka ocenjen u rangu sa drugim modelima koji su testirani (imao je skor od 64%). Za bezbednost odraslih putnika sakupio je 72 od mogućih 100 procenata, što nije toliko loše, ali je ispod proseka kada se pogledaju rezultati ostalih ispitivanih vozila.

Oblasti u kojima je Mustang najgore prošao i koje su najveći uzrok ovako niske ocene su bezbednost dece-putnika (samo 32%) i bezbednosni sistemi asistencije (svega 16%).

U svom izveštaju EuroNCAP izražava "zabrinutost za bezbednost odraslih i dece-putnika u slučaju sudara", kao i brigu zbog nedostatka bezbednosne opreme "koja je uobičajena kod modela na evropskom tržištu".

Konkretno, prilikom "kreš testova" registrovano je da se vazdušni jastuci vozača i suvozača "ne naduvaju u dovoljnoj meri da bi mogli da potpuno zaštite njihova tela prilikom frontalnog sudara". Kada su u pitanju zadnja sedišta automobila, EuroNCAP zamera Fordu nedostatak predzatezača sigurnosnih pojaseva, što može dovesti do toga da u slučaju sudara putnik sklizne nadole i doživi povrede u predelu abdomena.
Screenshot YouTube (EuroNCAP)
Što se tiče bezbednosti dece, EuroNCAP navodi da prilikom bočnog sudara, glava deteta-putnika nije bila potpuno zaštićena nakon aktiviranja vazdušne zavese, te da je došla u kontakt sa enterijerom automobila.

Na kraju, najlošiji rezultat zabeležen je na polju elektronskih sistem asistencije koji svojim delovanjem treba da doprinesu većoj bezbednosti vozača i putnika, ali i pešaka. EuroNCAP je zamerio Fordu što u model za evropsko tržište nije ugradio neke sisteme koji su dostupni kupcima u Severnoj Americi, gde je Mustang prošao sasvim dobro na tamošnjem, takođe veoma zahtevnom "kreš testu", koji sprovodi američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS).

Ako je nešto pozitivno u svemu ovome, Ford je EuroNCAP-u najavio da će od maja 2017, umesto aktuelnog Mustanga koji je na evropskom tržištu od 2015. godine, u Evropi početi da prodaje unapređenu verziju opremljenu nedostajućim sistemima asistencije.

Taj model imaće Pre Collision Assist sistem (sa funkcijama Pedestrian Detection, Forward Collision Warning i Autonomous Emergency Braking). Ove tehnologije upozoravaju vozača na mogući frontalni sudar ili prisustvo pešaka na kolovozu, a ako vozač ne reaguje, automobil automatski koči umesto nejga.

Takođe, Ford će model za evropsko tržište od sredine 2017. opremiti i uređajem sa upozorenjem na eventualno neželjeno napuštanje saobraćajne trake kojom se vozilo kreće (Lane Keeping Aid).

U kojoj meri će najavljena poboljšanja dorpineti da EuroNCAP koriguje zaključak o bezbednosti Mustanga, saznaćemo kada unapređena verzija stigne na njihov test.

U nastavku možete pogledati video sa januarskog "kreš testa" Forda Mustanga:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: