Šta će vam sopstveni auto, kad možete da ga iznajmite?

Servis za iznajmljivanje i deljenje automobila, popularni "car sharing", iz godine u godinu ima sve više korisnika u svetu. Postavlja se pitanje da li će ovaj trend u budućnosti rezultirati drastičnim padom kupovine privatnih putničkih automobila?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

11:54

Šta će vam sopstveni auto, kad možete da ga iznajmite?
Foto: Car2Go

Poslovanje auto-kompanija i dalje u najvećoj meri zavisi od prodaje putničkih automobila fizičkim licima, odnosno privatnim vlasnicima. To će biti tako sve dok kod običnog čoveka opstaje svest o potrebi da poseduje sopstveni automobil kao lično prevozno sredstvo.

Međutim, u svetu koji se tehnološki razvija i menja neverovatnom brzinom, nije teško zamisliti da se svest i odnos ljudi prema nekim stvarima i materijalnim dobrima može takođe promeniti u relativno kratkom vremenskom roku. Primer za to je stav generacije mladih, koji su rođeni na prelasku iz jednog u drugi milenijum (iz 20. u 21. vek), prema materijalnim stvarima.
Foto: Car2Go
Odrastanje u periodu informatičke revolucije uticalo je na njihov odnos prema posedovanju materijalnih dobara, uključujući i posedovanje sopstvenog automobila. Način razmišljanja je sledeći:

"Zašto bih uopšte kupovao auto za koji svake godine moram da plaćam održavanje, porez i registraciju - uz dodatne peripetije oko pronalaženja ili iznajmljivanja parking/garažnog mesta - pogotovu ako ga ne vozim često? Sa druge strane, na raspolaganju su mi servisi poput Ubera, ili, ako baš imam potrebu da lično upravljam vozilom da bih završio poslove, mogu da postanem korisnik nekog od 'car sahring' programa."

Da je ova vrsta servisa u usponu u svetu, govori podatak o porastu interesovanja za uslugama jedne od najpoznatijih "car sharing" platformi - Car2Go.
Foto: Car2Go
Kompanija koja najviše posluje u Evropi i Severnoj Americi, a čiji je vlasnik nemački Daimler, ostvarila je u 2016. rast od 43% i trenutno ima 2,2 miliona korisnika. Prema njihovoj računici, na svakih 1,4 sekunde neko u svetu iznajmi Car2Go automobil.

Globalna flota vozila ovog servisa obuhvata 14.000 automobila, a samo u 2016. iznajmljena su 22 miliona puta.

Najviše članova u jednom severnoameričkom gradu Car2Go ima u Vankuveru - preko 120.000, uz rast od 26.000 u 2016. Sledi Sijetl sa 85.000. Ipak, najveći rast u 2016. zabeležen je u evropskim metropolama. Tako je u Madridu broj korisnika uvećan za 96.000, a u Berlinu za 47.000 - i to samo tokom jedne godine.

Kina je sledeće veliko tržište koje Car2Go želi da osvoji. Sudeći prema prvim rezultatima, to će im poći za rukom vrlo brzo, s obzirom da je za samo 2 meseca poslovanja u gradu Čongking registorvano 78.000 korisnika.

Inače, "car sharing" sistemi prisutni su u svetu već godinama, a služe za iznajmljivanje automobila na kraće vreme - najčešće od pola sata pa do nekoliko sati - pretežno u velikim gradskim sredinama. Vozilo se preuzima i ostavlja posle vožnje na, za to predviđenim, parking mestima koja se nalaze na određenim lokacijama u gradu.

Da biste mogli da koristite ovu vrstu sevisa potrebno je da se najpre registrujete, a nakon verifikacije automobil možete rezervisati i preuzeti pomoću smartfon aplikacije.

Pročitajte o prvom srpskom "car sharing" sistemu.

Saznajte kako funkcioniše Car2Go u Amsterdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: