Audi Q8 zablistao u Detroitu

Najznačajniji severnoamerički auto-salon Audi je iskoristio da predstavi javnosti koncept budućeg produkcijskog SUV modela Q8.

Podeli

Iako zbog specifične linije krova i zadnjeg dela vozila - zbog koje koncept ima sportsku siluetu - Q8 pruža smeštaj za samo 4 osobe, ovaj kupe krosover je duži i širi od Audija Q7.

U poređenju sa Q7, Audi Q8 je vizuelno znatno elegantniji i agresivniji, naročito kad se posmatraju bočni i prednji deo automobila sa istaknutom osmougaonom maskom hladnjaka, uskim, zakošenim farovima koji se nadovezuju na nju i velikim otvorima za vazduh na braniku.

Bočna stakla nemaju okvire, kao što je to slučaj kod pravih sportskih kupea, a "mišićavu" pojavu automobila zaokružuju 23 inčne alu felne i proširenja na lukovima iznda točkova.

Na zadnjem delu vozila izdvajaju se LED stop svetla koja se prostiru čitavom širinom automobila.

Očekivano, u kabini dominiraju ekrani osetljivi na dodir, dok su klasične fizičke komande i dugmići gotovo u potpunosti "proterani" iz enetrijera.

Za pogon je u skladu sa vladajućim ekološkim trendovima odabran Plug-in hibrdini sistem koji se sastoji od 3.0 V6 turbo benzinca i električnog agregata, dok je za prenos snage na točkove upotrebljen osmobrzinski automatski menjač.

Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 449 ks (330 kW), a maksimalni obrtni moment 700 Nm. Audi tvrdi da je Q8 u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,4 s, pre nego što dostigne elektronski limitiranih 250 km/h.

Na papiru, automobil prosečno trošu 2,3 l/100 km.

Elektromotor struju dobija iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17,9 kWh, zahvaljujući kojoj Audi Q8 može da se vozi isključivo pomoću električne energije i da na taj način pređe i do 60 km, pre nego što se baterija isprazni. Ukupna autonomija u vožnji, zajedno sa aktiviranim benzinskim motorom, iznosi oko 1.000 km.

Na punjaču od 7,2 kW, bateriju je moguće u potpunosti dopuniti za 2,5 h.

Iako je reč o konceptu, Audi planira serijsku verziju već za 2018, koja će se pridružiti sestrinskim top SUV modelima iz VW grupe, kao što su Bentley Bentayga, Porsche Cayenne i najavljeni Lamborghini Urus. Tada ćemo saznati i koliko će elemenata produkcijsko vozilo preuzeti od konceptnog Q8.

Pogledajte promotivni video Audija Q8:

strana 1 od 11 idi na stranu