Kineski superautobus - najveća prevara u 2016?

Prošlo je nekoliko meseci otkako je u Kini predstavljen prototip džinovskog autobusa na sprat koji se kreće po šinama. Međutim, na putu ka realizaciji ovog projekta našle su se brojne, čini se, nepremostive prepreke.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

10:58

Kineski superautobus - najveća prevara u 2016?
Screenshot YouTube

Kontroverzni projekat Transit Elevated Bus (TEB) prvi put je prikazan javnosti u maju 2016, na Sajmu visoke tehnologije u Pekingu, kada je svećano izložena maketa ovog vozila.

Sistem TEB zamišljen je kao kombinacija nadzemnog metroa i klasičnog autobusa, a predstavljao bi alternativu autobuskom saobraćaju i klasičnom podzemnom metrou. Predviđeno je da može da preveze veliki broj ljudi u brzo rastućim kineskim gradovima sa populacijom od desetak i više miliona stanovnika.

S obzirom da se kreće površinom zemlje, iznad drumskog saobraćaja, cena izgradnje infrastrukture bila bi značajno niža nego u slučaju klasičnog metroa.
Screenshot YouTube
Autori ovog projekta predvideli su da se TEB kreće na specijalnim šinama koje bi bile postavljene duž širokih bulevara, pri čemu je kabina vozila izdignuta od kolovoza tako da se ispod nje neometano odvija automobilski saobraćaj. Sama kabina bila bi modularna, pa bi pojedinačni segmenti ovog džinovskog vozila mogli da se spajaju, poput vagona ili tramvaja, pri čemu bi u kabini moglo da se preveze i do 1.400 putnika.

S obzirom da TEB ima pogon na struju, ova vrsta prevoza ne bi pogoršala zagađenje vazduha koje je u velikim kineskim gradovima na alarmantno visokom nivou, tako da je ekološki faktor upisan kao dodatni plus.

Ako se zna da TEB predstavlja ekvivalent broju od 30 do 40 konvencionalnih autobusa, ušteda u gorivu bila bi takođe značajna. Sve u svemu, brojne prednosti ovog vida javnog prevoza bile su dovoljan argument da projekat iz faze makete pređe u fazu izgradnje prototipa u prirodnoj veličini. Prva test vožnja održana je u avgustu 2016. u gradu Qinhuangdao uz veliku medijsku pažnju, i ocenjena je uspešnom. Međutim, ubrzo su se pojavile kontroverze u pogledu čitavog projekta, ali i optužbe da je reč o najobičnojoj prevari.

Jedan od glavnih razloga zašto je ideja koja je na papiru tako mnogo obećavala proglašena krajnje sumnjivom, leži upravo u aljkavo realizovanom prototipu. Naime, TEB-1 koji je u avgustu pompezno predstavljen na test deonici dužine 300 m, bio je visok svega 2 m, pa su ispod njega mogla da prolaze samo niska putnička vozila.

Vožnja i manjih kamiona, pa čak i lakih dostavnih vozila bila je na taj način potpuno neizvodljiva. Dalje, iako je projekat predviđao izgradnju specijalnih šina po kojima bi se TEB kretao, ispostavilo se da je prototip postavljen na neku vrstu gumenih točkova. Dodatnu sumnju u izvodljivost projekta izazvala je nemogućnost prototipa da skreće - demonstrirano je isključivo jednostavno pravolinijsko kretanje vozila.

Ozbiljan izazov za autore projekta predstavljala bi i komunikacija između vozača džinovskog autobusa i vozača putničkih automobila koji se kreću ispod njega, naročito kada automobili menjaju pravac kretanja. Mnogi su zbog toga predviđali da će vozači biti izloženi dodatnom stresu, kao i da će porasti broj saobraćajnih incidenata i nezgoda.
Screenshot YouTube
Osim očiglednih tehničkih nedostataka prototipa, pojavile su se i kontroverze oko investitora projekta. Kompanija Tebtech povukla se iz posla kada je pojavila vest da vlasti grada Qinhuangdao uopšte nisu dale saglasnost za projekat džinovskog autobusa.

Sa druge strane, tvorci prototipa tvrdili su u svoju odbranu da prva test vožnja i nije bila prava proba, već deo procesa "internog ispitivanja" vozila. Međutim, usledile su nove optužbe da je kompanija Tebtech pokušala da prevari potencijalne investitore.

I tako, za samo nekoliko meseci, početni entuzijazam povodom projekta TEB, koji je trebalo da predstavlja rešenje za probleme saobraćaja i zagađenja vazduha u kineskim, ali i velikim gradovima nekih drugih rastućih ekonomija, poput Indije, je splasnuo.

Sudbina projekta je neizvesna, a čak i kineske vlasti pokušavaju da zataškaju čitavu priču cenzurišući vesti o džinovskom autobusu čija je maketa svečano predstavljena u maju ove godine u Pekingu. Jedini vidljivi trag je pomenuti zlosrećni prototip koji je ostavljen da propada na ulicama grada Qinhuangdao, gde, kako kažu, samo zauzima prostor i ometa redovan saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: