Nova pretnja Tesli: Električna limuzina Lucid Air /FOTO

Kalifornijska startap kompanija Lucid Motors predstavila je svoj prvi automobil - Air, i privukla veliku pažnju dizajnom i performansama ove luksuzne električne limuzine.

Podeli

Sa cenom od preko 100.000 dolara, ovaj automobil cilja potencijalne kupce najskuplje varijante Teslinog Modela S, ali i klijente koji razmatraju kupovinu luksuznih poslovnih limuzina sa konvencionalnim pogonskim rešenjima (Mercedes S klase, BMW Serije 7...).

Lucid Air nije jeftnin, ali nudi mnogo toga. Automobil dobija pogon od dva elektromotora, od kojih jedan pokreće prednje, a drugi zadnje točkove vozila - ukupne snage od čak 1.000 ks!

Kupci će moći da biraju između dve verzije, sa dva paketa pogonskih baterija - manjeg, kapaciteta 100 kWh, i većeg od 130 kWh. Za ovaj drugi navodi se da će modelu Lucid Air omogućiti da sa jednim punjenjem baterija pređe i do 640 km, što je zavidna kilometraža za aktuelnu generaciju automobila sa električnim pogonom.

Baš kao i kode Teslinog Modela S P100D, dva moćna elektromotora obezbeđuju izuzetnu startnost ovog automobila. Lucid Motors tvrdi da će Air imati iste performanse kao pomenuti S P100D, odnosno da će od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzavati za samo 2,5 s.

Iako je za sada reč o konceptnoj verziji (produkcijski model tek treba da bude prezentovan javnosti), automobil ima elegantan, futuristički dizajn, kako spoljašnjosti, tako i enterijera.

Osećaj vrhunskog luksuza u putničkoj kabini omogućen je zahvaljujući konfiguraciji 4 zasebna sedišta, koja izgledaju kao udobne fotelje, sa opcijama podešavanja nagiba naslona i izvlačenja donjeg sedalnog dela, kako bi putnici koji se voze pozadi mogli da ispruže noge i da se relaksiraju tokom dužih putovanja.

Vetrobran se nadovezuje na stakleni krov koji praktično prekriva čitavu putničku kabinu, pa oni koji se voze u automobilu imaju izvanredan pogled i osećaj prostranosti u enterijeru.

Na komandnoj tabli dominiraju 3 displeja, od kojih jedan preuzima funkciju instrument table, dok se druga dva nalaze na centralnoj konzoli i pokrivaju multimedijalne funkcije, navigaciju i sva ostala podešavanje i komande u vozilu.

Tim koji stoji iza Lucid Motorsa uključuje i takve stručnjake kao što je Peter Rawlinson, koji je pristigao iz Tesla Motorsa, zatim Derek Jenkins, koji je radio za Mazdu i Volkswagen, kao i Brian Barron, iz BMW-a.

Lucid Motors planira da započne proizvodnju električnih automobila do kraja 2017. u Arizoni, u novoj fabrici u kojoj će biti zaposleno oko 2.000 radnika. Za projekat imaju podršku i guvernera ove američke savezne države. Kompanija će pogonske baterije za svoje automobile nabavljati od specijalizovane firme Samsung SDI, sa kojom je sklopila dogovor o saradnji.

Lucid Motors je do sada prikupio preko 130 miliona dolara za svoj projekat, a prvih 250 automobila trebalo bi da stignu do budućih vlasnika 2018. godine.

Oni koji se već sada budu odlučili za nabavku modela Air, treba da polože depozit u visini od 25.000 dolara. Očekuje se da će najluksuznija varijanta ovog automobila koštati oko 160.000 dolara, a kasnije će se pojaviti i jeftinije verzije.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

strana 1 od 14 idi na stranu