Premijera: Električni Jaguar I-Pace preti Tesli X

Jaguarov električni krosover pokazuje da je ova kompanija odlučna da napravi značajan zaokret u svom proizvodnom programu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2016.

11:50

Premijera: Električni Jaguar I-Pace preti Tesli X

Nakon kratkog "tizer" videa, Jaguar je javnosti prikazao svoj prvi električni automobil, koji označava početak orijentacije ka modelima na struju.

Jaguar I-Pace imao je premijeru u Los Anđelesu, uoči početka tradicionalnog sajma automobila koji se svake jeseni održava u ovom kalifornijskom gradu. Za sada je reč o konceptnom vozilu, koje osim novog pogona donosi i određene inovacije na polju dizajna.
Ideja je da se kupcima, pre svega, ponudi automobil koji je estetski dopadljiv a uz to koristi električnu energiju za pogon.

Kao rezutat napora inženjera i dizajnera Jaguara nastao je I-Pace, koji vizuelno zadržava sportsku pojavu karakterističnu za modele ove marke.
U Jaguaru kažu da su problem sa smeštajem pogonskih baterija rešili tako što su ih postavili u pod vozila, čime je oslobođen prostor u kabini i prtljažniku, i zadržana funkcionalnost automobila.

Istovremeno, dizajnerima su date odrešene ruke da oblikuju karoseriju. Iako je reč o konceptnom vozilu, nema sumnje da će I-Pace, kada stigne do fabričkih traka, zadržati svoj osnovni oblik a da će verovatno biti uklonjeni neki stilski elementi koji previše poskupljuju proizvodnju. To ipak ne bi trebalo da umanji njegovu atraktivnost.
Prilikom projektovanja, Jaguarovi inženjeri dali su prednost funkcionalnoj kabini, pa su prednji i zadnji prepusti karoserije veoma mali. Osećaj prostranosti i otvorenosti enterijera putnicima pruža panoramski krov, koji se prostire od vetrobrana do zadnje staklene površine.

Iako na premijeri nije bilo reči o dimenzijama vozila, u Jaguaru tvrde da je prostor za noge putnika na nivou automobila srednje klase, a da je prtljažnik veoma praktičan.
Za pogon koncepta upotrebljena su dva elektromotora - po jedan na svakoj osovini - ukupne kombinovane snage 400 ks, dok maksimalni obrtni moment iznosi 700 Nm. Automobil ima pogon na sva 4 točka, a električni motori napajaju se strujom iz baterije kapaciteta 90 kWh. Za ubrzanje iz mesta do stotke potrebno je oko 4 s.
Jedna od najvažnijih karakteristika koja interesuje potencijalne kupce elektroautomobila je autonomija u vožnji. Jaguar tvrdi da I-Pace može da pređe oko 350 km sa punim baterijama, a da će kupcima obezbediti brze punjače koji maksimalno skraćuju vreme dopune.
Prilikom razvoja ovog vozila, Jaguar je očigledno imao u vidu Teslin krosover Model X, i to pre svega verziju P90, sa kojom može da se uporedi po mnogim karakteristikama, uključujući performanse, kapacitet baterije, radijus kretanja...

Poput Tesle, i Jaguar je objavio da već prima narudžbine od potencijalnih kupaca, ali bez uzimanja depozita od 1.000 dolara/1.000 evra, koliko traži američki proizvođač električnih automobila za budući Model 3. Produkcijska verzija biće predstavljena 2017, a I-Pace bi u prodajne salone trebalo da stigne 2018. godine.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: