GM: Vodonične gorivne ćelije? Imali smo ih još 1966.

Američki proizvođač otkriva da je bio jedan od pionira u primeni vodoničnih gorivnih ćelija u automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.10.2016.

13:06

GM: Vodonične gorivne ćelije? Imali smo ih još 1966.
General Motors FCV Electrovan prototip iz 1966.

Japanske kompanije Toyota i Honda danas su lideri u razvoju i proizvodnji serijskih automobila sa pogonom na vodonik, ali pre pola veka američki General Motors ulagao je značajna sredstva i napore da napravi funkcionalno putničko vozilo pogonjeno vodoničnim gorivnim ćelijama.

Principi tehnologije dobijanja električne energije pomoću takozvanih vodoničnih gorivnih ćelija nauci su poznati preko 200 godina, a prvi uređaj na osnovu tih principa konstruisan je polovinom 19. veka.

Pojava automobila na svetskoj istorijskoj sceni podstakla je istraživanja različitih varijanti pogonskih sistema, da bi na kraju putevima ipak zagospodarila vozila sa motorima na benzini i dizel. Uprkos tome, nastavljeno je sa pokušajima da se napravi funkcionalni, održivi automobil na struju.
Honda Clarity Fuel Cell iz 2015.
Nakon što je ranih 60-tih NASA počela da koristi vodonične gorivne ćelije za dobijanje električne energije, ovom tehnologijom pozabavio se i General Motors.

Rad na prvom prototipu, nazvanom Electrovan, započeo je u januaru 1966, a vozilo je kompletirano u oktobru iste godine. Tim sastavljen od 200 stručnjaka radio je u tri smene da bi automobil bio završen na vreme i predstavljen na specijalizovanoj manifestaciji čija je tema bila napredak na polju energije.

General Motors je za osnovu prototipa izabrao kombi vozilo, a ne recimo neki automobil atraktivnijeg dizajna, pre svega zbog potrebe za velikim teretnim prostorom u koji će se smestiti vodonične gorivne ćelije. Naime, za razliku od savremenih rešenja koje možemo videti na automobilima kao što je Toyota Mirai, pogonski sistem tada je bio zaista ogroman.
Toyota Mirai FCV iz 2014.
Osim toga, oprema je bila i veoma teška, pa je prototip imao masu od preko 3,2 tone i mogao je da preveze samo dva putnika. Performanse su takođe bile prilično skromne, s obzirom da je od 0 do 100 km/h Electrovan ubrzavao za 30-ak sekundi.

U međuvremenu, vodonične gorivne ćelije nisu bile prioritet za General Motors, pa je ovaj prototip prepušten zaboravu. Ponovo je otkriven tek 2001.

General Motor je rad na ovoj tehnologiji nastavio 2013. započevši saradnju sa Hondom, koja je danas jedna od vodećih kompanija u razvoju vozila sa pogonom na vodonične gorivne ćelije. Najnoviji serijski model ove kompanije, Honda Clarity Fuel Cell, predstavljen je 2015. a ove godine pojavio se na japanskom tržištu, gde se pridružio pomenutoj Toyoti Mirai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: