Premijera: Land Rover Discovery za 2017.

Dan uoči početka sajma automobila u Parizu, Land Rover je objavio fotografije i tehničke detalje nove generacija modela Discovery.

Podeli

Novi Discovery u suštini predstavlja produkcijsku verziju konceptnog vozila Discovery Vision, koje je Land Rover prvi put izloži na sajmu automobila u Njujorku 2014. godine. Ovaj koncept već je poslužio kao osnova za nešto manji model Discovery Sport, a sada je došao red i na standardni Discovery.

Peta generacija donosi značajne promene u oblasti dizajna, u poređenju sa prethodnim verzijama ovog vozila koje su tradicionalno imale "kockastu" formu.

Prednji deo automobila nosi prepoznatljiv dizajnerski potpis u vidu maske hladnjaka i oblika farova, koji su karakteristični za najnoviju generaciju Land Rovera. Proizvođač je ipak zadržao neke tipične detalje sa ranijih verzija modela Discovery, poput naglašenog C stuba i asimetričnih vrata prtljažnika.

Novi, aerodinamičniji dizajn rezultirao je i odličnim koeficijentom otpora vazduha (0,35), što će uticati i na smanjenje potrošnje goriva.

Novi Discovery ima sedam sedišta za odrasle putnike, raspoređenih u tri reda, a Land Rover je uspeo da sve to smesti u automobil koji je nešto kraći od 5 m (4.970 mm).

Novi sistem obaranja naslona omogućava vozaču da ovu operaciju (za sedišta u drugom i trećem redu) izvede pomoću komande na ekranu multimedijalnog sistema ili putem smartfon aplikacije. Obaranje sedišta moguće je i pomoću dugmeta u prtljažniku, a čitav treći red spušta se za samo 12 sekundi zahvaljujući malim elektromotorima.

Osim toga, sistem oslanjanja automobila omogućava spuštanje karoserije za 40 mm, radi lakšeg ulaska i izlaska putnika iz vozila.

Zapremina prtljažnog prostora sa oborenim trećim redom sedišta iznosi do 1.137 l, dok je maksimalni korisni prostor sa preklopljenim drugim redom sedišta 2.406 l.

Odstojanje automobila od tla je čak 283 mm, a automobil je u stanju da savlada vodenu prepreku dubine 900 mm. Kao što je uobičajeno za Land Rover modele, i novi Discovery ima izvanredne sposobnosti za terensku vožnju. Maksimalni napadni ugao koji automobil može da savlada u off-road vožnji iznosi 34 stepena, dok je najveći dopušteni izlazni ugao 30 stepeni.

Kupci će moći da biraju između tri motora. Benzinsku opciju zastupa 3.0 litarski V6 sa 340 ks, a u ponudi su i dva dizelaša - slabiji 2.0 sa 240 ks, i snažniji, 3.0 V6 sa 254 ks. Za prenos snage upotrebljen je osmostepeni automatski menjač.

Bazni dizelaš od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,3 s, model sa V6 dizel motorom za 8,1 s, dok je benzinac u stanju da iz mesta do stotke stigne za 7,1 s.

Land Rover Discovery za 2017. nakrcan je najnovijim bebednosnim sistemima asistencije, poput adaptivnog tempomata, tehnologije za prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatskih dugih svetala, sistema za detekciju umora vozača, kamera koje pokrivaju 360 stepeni oko vozila, sistema za upozorenje na neželjeno napuštanje saobraćajne trake uz aktivnu asistenciju koja sprečava vozilo da izađe iz okvira trake kojom se kreće...

Discovery pete generacije imaće zvaničnu premijeru na sajmu automobila u Parizu, nakon čega će se naći u prodaji. Cena u Velikoj Britaniji startuje od 43.495 funti (oko 50 hiljada evra).

Pogledajte promotivni video:

Aktuelno

Vodič za sajam automobila u Parizu

Bliži se početak još jednog međunarodnog salona automobila u Parizu. Glavni grad Francuske i ove godine ugostiće najveće svetske proizvođače koji su najavili brojne premijere novih modela ali i atraktivnih konceptnih vozila.

Aktuelno utorak 27.09. 10:31 Komentara: 1
strana 1 od 12 idi na stranu