VW revolucija: Električni automobil po ceni Golfa TDI

Volkswagen je pred početak pariskog auto-salona predstavio I.D. koncept koji će poslužiti kao osnova za pristupačni serijski model na struju.

Podeli
Foto: Newspress
Foto: Newspress

Nemački proizvođač se priprema za električnu automobilsku eru, a prvi korak ka lansiranju masovnog serijskog modela je I.D. koncept.

Ovaj automobil dizajniran je tako da se već na prvi pogled razlikuje od konvencionalnih Volkswagena pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a novi "dizajnerski jezik" krasiće sve buduće električne modele.

Prvi među njima biće produkcijska verzija I.D. koncepta, koju VW najavljuje za 2020. godinu. Taj model trebalo bi, kako kažu u kompaniji, da na automobilskom tržištu napravi revoluciju sličnu onoj koju je svojom pojavom proizvela najpre VW "buba", a zatim i Golf u drugoj polovini 20. veka.

Da bi se tako nešto zaista i dogodilo, elektroautomobil će morati da bude cenovno pristupačan (VW tvrdi da će koštati koliko i Golf sa dizel motorom), ali i da ima vozne karakteristike kojima može da parira savremenim benzincima i dizelašima.

VW I.D. dobija pogon od elektromotora snage 170 ks (125 kW), a u stanju je da sa punim baterijama pređe između 400 i 600 km, što je zavidan rezultat za jedan automobil na struju. Proizvođač nije otkrio druge tehničke detalje, ali očekujemo da o ovom konceptu saznamo nešto više nakon predstojeće pariske premijere.

Automobil je baziran na MEB platformi namenjenoj električnim modelima a po spoljnim dimenzijama spada u kompaktna putnička vozila, poput Golfa, dok je, prema rečima ljudi iz Volkswagena, unutra prostran koliko i Passat.

Dugmići i prekidači postaju prošlost - svim komandama i funkcijama pristupaće se putem ekrana osetljivih na dodir, a automobil će neprekidno biti povezan na Internet kako bi, poput kompjutera, bio uvek spreman za najnoviji apdejt sistema.

Ovaj koncept najavljuje i uvođenje tehnologije auto-pilota, koja bi trebalo da se nađe u serijskom modelu od 2025. godine.

Pogledajte detalje sa pretpremijere koncepta I.D.:

strana 1 od 12 idi na stranu