BMW otkriva M3 koncepte koji nisu ušli u proizvodnju

U godini u kojoj obeležava tri decenije od nastanka prvog M3 automobila, BMW je prikazao nekoliko specijalnih verzija ovog modela koje su ostale u konceptnoj formi.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

10:05

BMW otkriva M3 koncepte koji nisu ušli u proizvodnju

Tokom trideset godina postojanja modela M3, BMW je na tržište izbacio pet generacija ovog sportskog sedana, a začetnik loze bio je BMW E30 M3, koji je na puteve stigao polovinom 80-tih godina 20. veka.

Ovog puta nećemo govoriti o M3 modelima koji su svima poznati, već o nesvakidašnjim verzijama na kojima je bavarski proizvođač radio, ali koje nikad nisu stigle do fabričkih traka.

BMW E30 M3 Pick-up (1986.)

Ako ste se ikad pitali kako bi izgledala pik-ap verzija modela M3, pred vama je odgovor u vidu modifikovanog modela serije E30.

Kao osnova za ovaj koncept iz sredine osamdesetih poslužio je BMW Serije 3 Cabrio, a za pogon je najpre upotrebljen 2.0 litarski motor iz modela 320iS, da bi ovaj agregat kasnije bio zamenjen sa 2.3 litarskom jedinicom sa 200 ks.
Automobil je korišćen u krugu fabrike BMW-ovog M odeljenja tokom narednih 26 godina, da bi 2012. bio "penzionisan".

BMW E36 M3 Compact (1996.)

Drugi neobični M3 koncept na neki način bio je preteča budućeg serijskog modela BMW 1M Coupe.

Kompanija je želela da mlađe kupce uvede u svet M modela, tako što će im ponuditi kompaktni sportski automobil. Ipak, BMW je 1996. smatrao da je još rano za serijski model, pa se priča završila sa konceptnim vozilom.
Da je nekim slučajem ovaj automobil tada počeo da se proizvodi, najverovatnije bi ispod haube imao 3.2 litarski šestocilindarski motor.

Što se prototipa tiče, on je za pogon koristio agregat sa 321 ks, koji je pokretao serijski BMW M3 E36, što je za koncept težak svega 1.300 kg bila zaista respektabilna snaga.

BMW E46 M3 Touring (2000.)

Za mnoge BMW fanove, E46 generacija modela M3 bila je dizajnesrki najuspešnija, pa ostaje žal za propuštenom šansom što, pored sedana, na putevima nismo videli i karavan varijantu.
Ipak, BMW je ovim konceptom pokazao da je "trojku" karavan moguće uspešno modifikovati u M karoseriju.

BMW E90 M3 Pick-up (2011.)

Za kraj, BMW je ostavio još jedan nesuđeni M3 pik-ap, ovog puta zasnovan na E90 generaciji.

Koncept je pre svega zamišljen kao prvoaprilska šala, koja je trebalo da ljubitelje BMW-a navede na pomisao da kompanija zaista priprema serijski M3 pik-ap. U tu svrhu, prototip je čak "testiran" na Nirburgringu, pa su se u medijima pojavile i "špijunske" fotografije vozila snimljene na ovoj legendarnoj stazi, što je dodatno podgrejalo glaseine da je u planu produkcijska verzija.
Kao i kod prvog M3 pik-ap koncepta, i u ovom slučaju kao baza je poslužio kabriolet Serije 3, a za pogon je upotrebljen 4.0 V8 sa 414 ks. Za razliku od prethodnika, ovaj pik-ap registrovan je da može da se vozi po javnim putevima.

Za kraj, pitamo vas koji biste od prikazanih prototipova voleli da vidite u serijskoj verziji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: