Novi električni Opel ubrzava poput sportskih automobila

Na predstojećem auto-salonu u Parizu, premijeru će imati Opelov električni model, Ampera-e, koji do stotke stiže za oko 7 sekundi.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

10:08

Novi električni Opel ubrzava poput sportskih automobila

Uvođenjem modela na struju, nemački brend sa amblemom u obliku stilizovane munje (logo kompanije Opel), simbolično započinje eru čisto električnih automobila.

Ampera-e je vozilo sa 5 vrata i 5 sedišta. U osnovi, reč je o prepakovanom Chevroletu Bolt (ne treba ga mešati sa modelom Volt, elektroautomobilom sa produženim radijusom kretanja, koji osim elektromotora ima i konvencionalni benzinski motor). Kada se zna da su obe marke pod kapom General Motorsa, vest da Bolt dobija evropskog blizanca ne predstavlja veliko iznenađenje.

Maksimalni obrtni moment od 360 Nm je odgovoran za "električni" temperament Ampere-e, dok maksimalna izlazna snaga elektromotora iznosi 150 kW (204 ks). Ovaj kompaktni automobil 50 km/h dostiže za samo 3,2 sekunde, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h obavlja za svega 4,5 sekundi. Na taj način, Ampera-e poseduje neke od performansi OPC modela, Opelovih sportskih automobila.
Najveća brzina ovog vozila je 150 km/h, a u kompaniji Opel kažu da Ampera-e nudi veću autonomiju vožnje u odnosu na većinu drugih električnih modela. Efikasno pakovanje baterija i njihovo pozicioniranje ispod poda vozila obezbeđuje prostran enterijer i komforno sedenje za pet putnika, kao i zapreminu prtljažnika koja može da se poredi sa modelima iz C segmenta.

Za više tehničkih detalja o ovom automobilu moraćemo da se strpimo do početka pariskog salona, koji se održava u prvoj polovini oktobra. Do tada, podsećamo da sestrinski Chevrolet Bolt ima litijum-jonske baterije, kapacitet od oko 60 kWh, što je otprilike dovoljno da automobil sa jednim punjenjem pređe i do 320 km.
Prilikom predstavljanja Bolta, čelnici General Motorsa tvrdili su da se za manje od dva sata punjenja na kućnoj utičnici baterije mogu dopuniti toliko da obezbede oko 80 km vožnje.

Inače, kupcima u SAD dostupan je i opcioni brzi punjač, koji za samo 30 minuta punjenja garantuje autonomiju u vožnji od oko 145 km.

Što se tiče cene, Bolt se u Sjedinjenim Državama prodaje za 37.500 dolara. Međutim, kada se ova suma umanji za 7.500 dolara, koliko iznose federalne državne subvencije, osnovna cena neće prelaziti 30.000 dolara (oko 27.500 evra). Na osnovu toga može se pretpostaviti da će se cena u Evropi kretati oko 30.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: