Istorija: Pre Smarta i A klase bio je Mercedes NAFA

Namera Mercedesa da u svoju ponudu uvrsti mali gradski automobil datira još od 1981. kada je predstavljen koncept NAFA, predak savremenog Smarta ForTwo.

Podeli
Koncept Mercedes NAFA
Koncept Mercedes NAFA

Kompaktni modeli Mercedesa i mali gradski lifestyle automobili sa amblemom marke Smart danas su potpuno uobičajena pojava na ulicama širom sveta, ali početkom osamdesetih godina 20. veka pomisao da bi nemački proizvođač, koji je bio poznat po luksuznim limuzinama, mogao da počne da izrađuje automobile manje od četiri metra bila je prilično neverovatna.

Pa ipak, iza kulisa u Mercedesu su razmatrali ideju o mikroautomobilu za dva putnika i u leto 1981. predstavljen je koncept NAFA. Automobil je bio dugačak svega 2,5 m, a dobijao je pogon od trocilindarskog 1.0 benzinca sa 40 ks.

Snaga se prenosila na prednje točkove (koncept koji je danas uobičajen na Mercedesovim kompaktnim modelima) pomoću automatskog menjača.

Sa druge strane, iako Smart ForTwo ima zadnji pogon, prepoznaje se uticaj koncepta NAFA na ovaj savremeni model za dve osobe - kratko međuosovinsko rastojanje i mali polukrug okretanja radi boljeg manevrisanja na skučenom prostoru.

Konceptno vozilo imalo je i neobično rešen sistem otvaranja vrata koja su bila klizna, ali su se za razliku od, recimo, modela Peugeot 1007 iz 2004. otvarala napred.

Evolucija - Mercedes A klase (1997.), koncept Vision A93 (1993.) i koncept NAFA (1981.)
Evolucija - Mercedes A klase (1997.), koncept Vision A93 (1993.) i koncept NAFA (1981.)

Iako koncept NAFA nije doživeo transformaciju u serijski model, ideja o malom Mercedesu je preživela i realizovana je u dva pravca.

Najpre, 1997. pojavila se prva generacija A klase (prethodio joj je koncept Vision A93 iz 1993.), čime je Mercedes srušio tradiciju zadnjeg pogona uvođenjem potkompaktnog modela sa pogonom na prednje točkove.

Već sledeće 1998, u okviru brenda Smart, koji je Mercedesova matična kompanija Daimler osnovala u saradnji sa proizvođačem satova Swatch, lansiran je mali gradski dvosed ForTwo.

Na taj način, u potpunosti su se ostvarili snovi koje su u Mercedesu sanjali par decenija ranije, kada su osmislili koncept NAFA.

.

strana 1 od 11 idi na stranu