Mask otkrio novi masterplan: Stiže i kamion na struju

Tesla Motors će se u narednom periodu usredsrediti na nove modele električnih vozila, solarnu energiju i unapređenje auto-pilota. Kompanija takođe planira da svojim kupcima omogući dodatnu zaradu tako što će iznajmljivati svoje automobile drugima kada im nisu potrebni.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Mask je nedavno najavio da će objaviti drugi deo "super tajnog Tesla masterplana", kojim će utvrditi smernice za buduće aktivnosti svoje kompanije. Desetak dana kasnije, prvi čovek Tesla Motorsa otkrva o čemu se radi.

Plan najpre obuhvata tešnju saradnju sa partnerskom kompanijom SolarCity, koja se bavi razvojem sistema za solarnu energiju. SolarCity su osnovali Maskovi rođaci Lindon i Piter Riv, a on je predsednik i najveći akcionar. Inače, Mask je još u junu objavio da Tesla Motors planira da kupi ovu kompaniju, pa najava o produbljivanju saradnje nije iznenađenje.

Tesli je ovo potrebno jer namerava da se usredsredi na razvoj i prodaju sistema integrisane proizvodnje i skladištenja energije. U pitanju su sistemi koji se sastoje od solarnih krovova sa integrisanim baterijama u kojima se skladišti energija. Baterije će se izrađivati u Teslinom Gigafactory pogonu za proizvodnju baterija u Nevadi, dok će SolarCity obezbediti neophodnu tehnologiju solarnih ploča.

Drugi segment novog masterplana odnosi se na proširenje game električnih modela Tesla Motorsa. Osim postojećih Modela S i X, i jeftnijieg Modela 3 koji će početi da se proizvodi 2017, Mask je najavio da namerava da tržištu ponudi i kompaktni SUV kao i "novu vrstu teretnog vozila" na struju.

Mask je ovo multifunkcionalno vozilo nazvao "Tesla Semi" i najavio da će postojati više podvarijanti, među kojima će biti kamion velike nosivosti ali i urbano vozilo za prevoz većeg broja putnika - u osnovi električni autobus. On očekuje da će pojava vozila kao što je Tesla Semi značajno pojeftiniti troškove drumskog prevoza tereta.

Treći deo plana odonosi se na unapređenje sistema za automatizovanu vožnju. Tesla Motors trenutno u svojim modelima nudi opciju auto-pilota, o kome se u poslednje vreme dosta pisalo nakon nesreće u kojoj je poginuo vozač Modela S u trenutku dok je auto-pilot bio aktiviran.

Mask je rekao da kompanija ne planira da odustane od razvoja ove tehnologije, već naprotiv, želi da je unapredi i učini "deset puta bezbednijom" u odnosu na prosečan automobil u SAD kojim upravlja čovek.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Na kraju, Mask je u okviru svog novog plana nagovestio da će se Tesla Motors uključiti u takozvane "car sharing" programe za iznajmljivanje i deljenje automobila. Njegova ideja je da omogući vlasnicima Teslinih vozila dodatnu zaradu tako što bi praktično iznajmljivali svoje automobila Teslinom car sharing sistemu kada ih ne koriste.

Mask objašnjava da će legalizacija "automobila bez vozača" i usavršavanje sistema auto-pilota omogućiti vlasnicima Teslinih modela da svoj automobil "pozovu" putem smartfona da samostalno dođe do njih, kad im je potreban. Tako će oni koji to žele moći da uz nadoknadu ustupe vozilo drugim korisnicima dok su, na primer na poslu, a kada im se radno vreme okonča, jednostavno će pozvati svoj automobil da dođe do njih.

Takođe, ako vlasnik Teslinog modela recimo ode na odmor i ostavi svoje vozilo kod kuće, ono može biti ustupljeno na korišćenje sve dok se vlasnik ne vrati. Na taj način, zarada bi bila još veća, a deo novca potrošen na putovanje refundiran.

Mask je u drugom delu svog "masterplana" izneo ambiciozne zamisli. Ipak da bi ih realizovao, biće neophodno da pre toga kompletira ciljeve iz prvobitnog plana koji je objavio još 2006.

Tada je najavio najpre proizvodnju električnog sportskog automobila (Tesla Roadster), a zatim i jeftinijeg električnog modela koji će finansirati uz pomoć para zarađenih od prodaje prvog vozila. Iako je drugi automobil u gami (Model S) bio daleko od "pristupačnog", on je trebalo da posluži kao odskočna daska za novi elektromobil koji bi zahvaljujući niskoj ceni bio dostupan širem krugu kupaca i koji bi se masovno proizvodio.

Ispostavilo se da je to Model 3, koji je predstavljen početkom aprila, ali pred Maskom je veliki izazov kako da zadovolji ogromnu inicijalnu tražnju za ovim modelom, s obzirom da ga je već kaparisalo oko 400.000 ljudi, a Tesla Motors za sada nema tolike proizvodne kapacitete.

strana 1 od 11 idi na stranu