Da li ćemo se jednog dana voziti u autobusu bez vozača?

Mercedes je testirao futuristički autobus na specijalnoj deonici dugačkoj 20 km u Amsterdamu, a vozilo je zadatu rutu prešlo samostalno, bez interevencija vozača.

Podeli

Mercedes je 2014. predstavio koncept futurističkog kamiona sa funkcijom auto-pilota za vožnju po autoputu (Highway Pilot). Ovaj kamion, za koji u nemačkom proizvođaču tvrde da će se naći u saobraćaju 2025, može da se kreće brzinama do 85 km/h dok je u auto-pilot modu.

Sada je ista tehnologija primenjena i na Mercedesovom gradskom autobusu (Future Bus), pod oznakom CityPilot. Ovaj autobus budućnosti u samovozećem modu može da razvije do 70 km/h, a prva javna demostracija vožnje održana je u Amsterdamu gde je vozilo prešlo specijalnu BRT (Bus Rapid Transit) rutu dugačku 20 km, zaustavljajući se na stanicama (otvarajući i zatvarajući vrata na svakoj stanici), na semaforima, prolazeći kroz tunele...

Kada je nailazio na prepreke, bezbedno se zaustavljao, a tokom testa, za svaki slučaj, za volanom je sedeo vozač koji je nadgledao vožnju.

Pogledajte video:

Tehnologija koja je ugrađena u ovaj autobus budućnosti sastoji se od radara kratkog i dugog dometa, koji rade u sadejstvu sa brojnim kamerama, i GPS sistema. Osim toga, autobus je povezan na Internet putem Wi-Fi mreže, kako bi se inforimisao o statusu svetla na semaforu i iskoristio prednosti "zelenog talasa" kada mu se za to ukaže prilika.

Da bi se ovi autobusi jednog dana zaista koristili u svakodnevnom javnom saobraćaju, potrebno je izgraditi odvojene BRT saobraćajne trake, kažu u Mercedesu.

Prednost ovih autobusa je to što imaju univerzalni karakter, što znači da sistem dozovoljava da vozač normalno upravlja vozilom, kada je isključen CityPilot i kada se autobus kreće standardnim putevima i gradskim ulicama.

Osim uvođenja samovozeće tehnologije, u Mercedesu su se potrudili i da ovi autobusi izgledaju drugačije od konvencionalnih, zahvaljujući modernom dizajnu i velikim staklenim površinama.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

strana 1 od 11 idi na stranu