Legenda iz Drugog svetskog rata proslavlja 75. rođendan

Sredinom jula 1941, kompanija Willys-Overland Co. sklopila je ugovor sa američkom vojskom o proizvodnji lakog terenskog vozila. Rođen je legendarni Willys MB, koji će nakon rata postati poznat kao Jeep.

Podeli
Originalni Willys MB
Originalni Willys MB

Sa bojnih polja na puteve i ulice: Pročitajte o vojnim vozilima koja su kasnije dobila svoje civilne verzije

Iako Sjedinjene Države polovinom 1941. još uvek nisu bile u ratnom stanju, Drugi svetski rat trajao je već skoro dve godine i vojska se pripremala za neizbežne sukobe koji će uslediti. Godinu dana ranije, Willys-Overland Co. je predstavio dizajn lakog terenskog vojnog vozila koje će kasnije pobediti na tenderu.

Vojska je od proizvođača, između ostalog, tražila da vozilo ima pogon na sva 4 točka, dok je međuosovinsko rastojanje trebalo da bude manje od 190,5 cm, a masa ispod 590 kg. Osim toga, vojni terenac morao je da ima i ravan vetrobran, koji po potrebi može da se preklopi i položi na haubu.

Originalni Willys MB
Originalni Willys MB

Od 135 proizvođača koji su pozvani da učestvuju na tenderu, odazvali su se samo tri: Willys-Overland, American Bantam i Ford. Na kraju, pobedio je Willys MB.

Do kraja rata ukupno je izrađeno 647.925 primeraka ovog vozila, a u proizvodnji su učestvovale mnoge kompanije, uključujući i Ford. Nakon završetka rata, Willys je dobio i svoju civilnu varijantu, CJ-2A, koja je uticala na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

Wrangler Salute koncept
Wrangler Salute koncept

U čast 75. rođendana čuvenog vojnog vozila, Jeep je predstavio koncept Wrangler Salute u sivomaslinastoj boji i sa vojnim obeležjima, koji je zasnovan na aktuelnom modelu Jeep Wrangler Sport. Ispod haube se nalazi 3.6 litarski Pentastar V6 motor koji je uparen sa šestobrzinskim manuelnim menjačem.

Da bi vozilo što više podsećalo na Willys, uklonjena su vrata i B stubovi, a montirani su specijalni čelični branici sa dodacima za šlepovanje. Wrangler Salute opremljen je 16 inčnim čeličnim felnama na koje su postavljenevojne terenske gume promera 32 inča.

strana 1 od 11 idi na stranu