Opelovi motori pokreću i čamce

Cimco Marine AB adaptirao je Opelov dizel motor i nazvao ga OXE. Ovaj vanbrodski motor je baziran na 2.0 litarskom dizel agregatu, koji Opel proizvodi u nemačkoj fabrici u Kajzerslauternu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.07.2016.

11:16

Opelovi motori pokreću i čamce

Dizelaš koji se inače nalazi ispod hauba modela Cascada, Insignia i Zafira, u verziji četvorocilindarskog motora za plovila isporučuje 147 kW/200 ks pri 4.100 o/min, uz maksimalni obrtni moment od 400 Nm pri 2.500 o/min. Kada se upotrebljava za pogon plovila, motor zahteva servisiranje tek na svakih 200 časova, što je dvostruko veći raspon u odnosu na benzinski motor koji se servisira svakih 100 sati, uz veliki servis nakon 2.000 časova.
Brodski motori trpe ogromne napore jer moraju da rade pod punim gasom najveći deo vremena. Pri tom procesu, ovaj turbo dizel motor troši 43 litra goriva na čas, što je prosečno 42 odsto manje goriva u odnosu na odgovarajuće moderne dvotaktne vanbrodske motore.

Pored toga, Opelov dizelaš u velikoj meri redukuje buku a produžava i plovnu autonomiju brzih čamaca dizajniranih za pecanje u dubokom moru, spasilačke misije ili za potrebe ribljih farmi u priobalnim vodama. Dodatna prednost dizel motora je činjenica da je gorivo niske zapaljivosti. Neka pristaništa čak zabranjuju pristup čamcima sa benzinskim vanbrodskim motorima zbog potencijalne opasnosti od požara. Ova zabrana se ne odnosi na OXE.
"Adaptiranje motora za potpuno različito okruženje i namenu je bio značajan izazov. Morali smo da menjamo karakter agregata, u potpunosti promenivši njegovo podešavanje. S obzirom na prirodu upotrebe motora, izbegli smo visok obrtni moment pri niskim obrtajima po čemu je on čuven, i ciljali smo ka većoj izlaznoj snazi, neophodnoj za visoke krstareće brzine", objašnjava Masimo Žiro (Massimo Giraud), asistent glavnog inženjera u Opelovom razvojnom centru u Torinu.
Cimco je takođe prilagodio redni četvorocilindraš za upotrebu na nemirnim morima. Motor ima sistem suvog kartera, što garantuje snabdevanje uljem bez obzira na uslove. Patentirani potisnik sa kaišem prenosi snagu motora kroz pogonski sistem do propelera, koji može da se nosi sa visokim obrtnim momentom turbo dizela.

Ovaj sofisticirani pogonski sistem skiperu obezbeđuje dobru kontrolu pri niskim brzinama, što je od ključnog značaja pri potragama i spasilačim misijama, što je trenutno nedostupno kad su u pitanju dvotaktni vanbrodski motori niskog obrtnog momenta. Na kraju, ali ne i manje važno, OXE Diesel ima zatvoren sistem hlađenja, što je odlučujuća prednost pri ledenim uslovima ili vodama sa bujnom vegetacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: