Zagonetna poruka - šta nam to novo sprema Ilon Mask?

Deset godina nakon slične poruke u svom blogu kojom je najavio revolucionarni električni Model S, prvi čovek Tesla Motorsa ponovo je zagolicao je maštu javnosti.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2016.

10:47

Zagonetna poruka - šta nam to novo sprema Ilon Mask?
Model 3

Izvršni direktor Tesla motorsa Ilon Mask najavio je u kratkoj poruci na Twitteru da se nada da će do kraja sedmice objaviti drugi deo "super tajnog Tesla masterplana". Prvi je, naravno, bio onaj iz 2006. koji je označio početak razvoja luksuzne električne limuzine - Modela S, da bi nekoliko godina kasnije upravo taj automobil promenio sliku i svest o vozilima na struju među ljubiteljima četvorotočkaša širom sveta.

Nakon Modela S usledio je i prvi električni krosover, Model X, da bi u aprilu 2016. svetlost dana ugledao pristupačniji sedan - Model 3, koji bi trebalo da počne da se masovno proizvodi do kraja 2017. godine.

Od najave originalnog "super tajnog Tesla masterplana" prošla je čitava decenija, a u međuvremenu Mask i njegova kompanija su doživljavali uspone i padove, trijumfe i krize. Ipak, i pored svega, ovaj vizionar istrajava u svojoj nameri da omasovi proizvodnju i prodaju automobila na električni pogon.
Model S
Najava "super tajnog Tesla masterplana broj 2" usledila je neposredno nakon najnovijih događaja koji nikako ne idu u prilog Ilonu Masku i Tesla Motorsu. Naime, u saobraćajnoj nezgodi, koja se desila početkom maja na Floridi, poginuo je vozač Modela S.

Automobil je u trenutku udesa bio u "samovozećem modu", a preliminarni izveštaj pokazuje da auto-pilot nije detektovao prikolicu kamiona (koji je naišao iz bočnog smera) u koju Model S zakucao. Iako se nesreća dogodila 7. maja, informacije o ovom udesu dospele su u javnost tek krajem juna, kada je kompanija Tesla Motors objavila zvanično saopštenje.

Osim što je negativno odjeknula u javnosti i dovela u pitanje ugled kompanije, vest o nesreći uticala je i na pad akcija Tesla Motorsa.

Dodatno ulje na vatru dolio je još jedan incident u kome je učestvovao Teslin automobil, koji je navodno takođe bio u auto-pilot modu. Ovaj udes dogodio se krajem juna u Pensilvaniji, kada je jedan primerak Modela X udario u zaštitnu ogradu na autoputu i prevrnuo se.

Na sreću, u ovom slučaju nije bilo žrtava, ali je poverenje u auto-pilot koji Tesla Motors nudi kao doplatnu opciju u svojim automobilima ozbiljno poljuljano, iako istraga tek treba da utvrdi šta se zaista dogodilo.
Krosover Model X
Kompaniju Tesla pogađa i pad prodaje u poslednja tri meseca, pa je malo verovatno da će proizvođač iz Kalifornije ispuniti plan da u 2016. godini kupcima isporuči 80.000 do 90.000 automobila.

Ostaje da se vidi da li je najava novog "super tajnog masterplana" samo pokušaj da se skrene pažnja sa trenutnih događaja koji ne idu u prilog kompaniji ili je zaista u pitanju neka nova Maskova revolucionarna ideja. Moguće je da ćemo saznati nove informacije o Modelu 3, kojeg je u pretprodaji već "kaparisalo" skoro 400.000 kupaca.

U svakom slučaju, do kraja sedmice trebalo bi da znamo više detalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: