Šveđani prave auto-put "na struju"

Zarad smanjenja upotrebe fosilnih goriva u drumskom teretnom saobraćaju, švedske vlasti planiraju da auto-puteve u toj zemlji opreme električnom mrežom iz koje će kamioni dobijati struju za kretanje.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

12:18

Šveđani prave auto-put
Foto: Scania

Australijanci su još davno patentirali izraz "drumski voz" kojim se služe da opišu šlepere koji za sobom vuku nekoliko prikolica kroz bespuća tog kontinenta. U švedskoj interpretaciji "drumski voz" označava kamion koji se, slično elektrifikovanim vozovima, kreće uz pomoć struje iz električne mreže.
Foto: Scania
Ova skandinavska zemlja nedavno je pokrenula projekat "električnog auto-puta" inspirisan električnim lokomotivama i trolejbusima. Prva eksperimentalna deonica duda dva kilometra opremljena električnom mrežom otvorena je krajem juna u blizini grada Gävle u centralnom delu države, u saradnji švedske vlade i privatnog sektora.

U izgradnji je korišćena tehnologija koju je razvio Simens, dok je Skanija obezbedila probna vozila, kamione G 360 4x2 s hibridnim pogonom.
Foto: Scania
Sistem je zamišljen tako da se kamion kreće na struju na deonicama auto-puta na kojima postoji električna mreža, dok će se na ostalim saobraćajnicama vozila kretati kao klasični hibridi - uz pomoć konvencionalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, elektromotora i pogonskih baterija.

Svi probni kamioni zadovoljavaju Euro 6 standard i koriste biogorivo kada se ne voze na struju. Motor s unutrašnjim sagorevanjem ima zapreminu od devet litara i razvija 360 ks, dok elektromotor proizvodi 130 kW i 1.050 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Foto: Scania
U kompaniji Skanija, koja je jedan od partnera u projektu, kažu da je ovo važan korak u postizanju dugoročnog cilja, a to je izbacivanje iz drumskog saobraćaja u Švedskoj vozila koja za pogon koriste fosilna goriva.
Foto: Scania
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: