Kao iz SF filma: Rolls-Royce i MINI koncepti budućnosti

Vlasnik dva izvorno britanska auto-brenda, nemački BMW, predstavio je futurističke koncepte povodom 100. rođendana kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.06.2016.

09:36

Kao iz SF filma: Rolls-Royce i MINI koncepti budućnosti

Za BMW, 2016. godina protiče u znaku obeležavanja veka postojanja. Nakon što je u martu prikazao koncept Vision Next 100, koji predstavlja BMW-ovu viziju automobila budućnosti, usledile su i futurističke verzije marki Rolls-Royce i MINI.
Iako izgleda kao da je napravljen za potrebe nekog naučno-fantastičnog filma, Rolls-Royce koncept sa kodnom oznakom 103EX zadržao je stilske elemente po kojima je prepoznatljiv svaki model tog proizvođača - pravougaonu hromiranu masku hladnjaka sa figurom "Duh ekstaze" na njenovm vrhu.

U skladu sa savremenim tendencijama u auto-industriji, dizajneri su koncept osmislili kao samovozeći automobila, što znači da je poslovični uniformisani šofer posle više od 100 godina izgubio posao.
U kompaniji kažu da su za izradu vozila koristili "najnaprednije savremene materijale", po čemu je Rolls-Royce bio poznat već u prvim godinama postojanja ove marke, kada je prednjačio po tehnološkom dostignućima.

S obzirom da ne postoji potreba za vozačem, odnosno prednjim sedištima, kabina ovog koncepta manja je u odnosu na aktuelne Rolls-Royce modele. U nju se ulazi tako što se osim vrata otvara i panoramski stakleni krov, pa je pristup luksuznim zadnjim sedištima znatno olakšan.
Sedišta više liče na skupocenu sofu iz dnevne sobe, a utisak da se ne nalazite u automobilu pojačava tepih koji se prostire duž čitavog poda kabine i drvena oplata vrata.

Na mestu na kojem bi se inače nalazio šofer i komandna tabla, sada je kompjuter "Eleanor" - virtuelni asistent i zamena za vozača. On ispunjava želje putnika i brine o svim funkcijama u automobilu.
Možda motori sa unutrašnjim sagorevanjem neæe doèekati daleku sutrašnjicu, ali èuveni kišobran sakriven u vratima svakako hoæe
Putnicima je na raspolaganju i veliki polutransparentni OLED ekran koji zauzima prednji deo kabine, naspram sedišta. I pored svih novotarija, Rolls-Royce se na konceptu nije odrekao malog analognog časovnika koji je neizbežni detalj u modelima ove automobilske marke.

Posebna priča su uski 28 inčni aluminijumski točkovi, koji su zbog aerodinamičkih karakteristika prekriveni kružnom maskom, dok je karoserija obilikovana tako da podseća na brod katamaran.
Kako benzinski V12 motori po svemu sudeći neće preživeti u budućnosti za koju je koncept predviđen, Rolls-Royce 103EX ima električni pogon, pa se ispod haube umesto silnih cilindara oslobodilo mesto za smeštaj specijalno dizajniranih kofera.
Drugi koncept kojim BMW obeležava stogodišnjicu, ali i najavljuje pravac razvoja u narednom veku, je MINI Vision Next 100.

Ako aktuelne MINI modele možemo okarakterisati kao "savršene premijum automobile za urbano okruženje", futuristički koncept uz sve to mora da omogući povezivost sa Internetom ali i kompjuterima u drugim vozilima u saobraćaju, i da sadrži neizbežnu tehnologiju auto-pilota.
Osim toga, MINI budućnosti će zadržati i neke retro elemente po kojima će automobili ove marke i dalje biti prepoznatljivi na ulicama gradova.

U toj kompaniji predviđaju da će njihovi automobili biti u manjoj meri individualna privatna vozila, kao što je to danas slučaj, već će se uglavnom koristiti kao deo "car-sharing" sistema. To znači da će jedan auto biti dostupan brojnim korisnicima, a zahvaljujući mogućnostima personalizacije, svaki od njih će moći da ga konfiguriše prema svom ukusu, željama i potrebama.
Iako će MINI budućnosti imati funkciju auto-pilota, dizajneri su zadržali opciju klasičnog volana, pa će korisnici ako to žele, moći lično da upravljaju vozilom.

Upravljač i nožne komande će moći da se pomeraju levo-desno, pa će vozač po želji sedeti na levom ili desnom sedištu.
Pogon će, naravno, biti električni, a kada je vozilo u auto-pilot modu, volan i nožne komande će automatski skliznuti u centralnu poziciju, da bi se obezbedilo više prostora za noge na prednjim sedištima.

Kad god se automobil ne koristi, automatski će se odvesti do prvog slobodnog punjača, kako bi se pogonske baterije dopunile i vozilo bilo spremno za sledećeg korisnika.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: