Samovozeći automobili mogu na japanske puteve, ali...

Testiranje vozila sa auto-pilotom biće moguće samo ako se u automobilu na mestu vozača nalazi osoba spremna da preuzme komande u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

12:23

Samovozeći automobili mogu na japanske puteve, ali...
Prototip Nissana Leaf sa auto-pilotom (ilustracija)

Japanska policija objavila je smernice i uputstva za sve one koji se bave razvojem i testiranjem "automobila bez vozača" u toj zemlji. Navodi se da se zabrana testiranja odnosi samo na "potpuno automatizovane automobile", odnosno na vozila kojima upravlja isključivo kompjuter, dok je čovek samo pasivni posmatrač bez pristupa komandama.

Svima ostalima biće odobreno da ispituju vozila sa auto-pilotom, uz uslov da se za volanom nalazi osoba koja će u slučaju kvara sistema (hardverskog ili softverskog) ili neke druge nepredviđene okolnosti biti u mogućnosti da preuzme upravljanje autombilom. Pored toga, test vozila moraju biti opremljena i nekom vrstom "crne kutije", slične onoj koju koriste avioni.

Ovaj uređaj beležiće sve parametre tokom vožnje, pa bi u slučaju da dođe do saobraćajne nezgode podaci iz kutije mogli da se analiziraju kako bi se shvatilo šta nije bilo u redu i na osnovu toga obavila potrebna unapređenja sistema. Tek nakon izvršenih korekcija, odobrilo bi se dalje testiranje takvog vozila.
Subaru EyeSight sistem automatskog koèenja i spreèavanja sudara
U okviru smenica koje je objavila japanska policija, izvršena je i podela samovozećih automobila na četiri kategorije. Prvu kategoriju sačinjavaju vozila koja imaju pojedine automatizovane funkcije, ali ne i one koje se odnose na kontrolu volana i komande gasa, a u drugu spadaju vozila sa auto-pilotom kod kojih kompjuter može da okreće volan ili dodaje gas.

Treću grupu čine automobili sa sistemom koji u potpunosti kontroliše kretanje, upravljanje i zaustavljanje vozila. Vozač i dalje ima mogućnost da preuzme kontrolu nad automobilom, ali veći deo puta vozilom upravlja kopjuter.

Četvrta i ujedno najsofisticiranija vrsta vozila sa auto-pilotom su potpuno automatizovani automobili kod kojih osoba koja se unutra vozi nema nikakav uticaj na njihovo kretanje.

Japanske vlasti pokrenuće tokom narednog leta i javne diskusije o "automobilima bez vozača" u kojima će učestvovati stručnjaci iz raznih oblasti kako bi se analizirale neophodne zakonske izmene koje se odnose na saobraćaj ove vrste vozila na javnim putevima.

Jedan od najvažnijih problema koji će biti razmotren je pitanje pravne odgovornosti u slučaju da takvo vozilo učestvuje u saobraćajnoj nezgodi, a razgovaraće se i o merama kojima će se sprečiti hakerski upadi u sistem automobilila i izmenama u sistematizaciji vozačkih dozvola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: