Da li biste vozili platneni automobil? (FOTO)

U želji da naprave što jeftiniji i lakši mali gradski automobil, Japanci su došli na neobičnu ideju da karoseriju izrade od platna koje se koristi za tende i cerade.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

09:55

Da li biste vozili platneni automobil? (FOTO)

Japanci su poznati po ekonomičnim rešenjima koja su često iznuđena nedostatkom prostora u skučenim i prenaseljenim gradovima. Setimo se samo njihovih "mikro" hotelskih soba u vidu kapsula u koje se ulazi puzeći na sve četiri ili kockastih "kei" automobila koji su zamišljeni tako da se uz minimalne spoljašnje dimenzije dobije maksimalna korisna zapremina u kabini.
Najnoviji izum iz Zemlje izlazećeg sunca je maleni električni četvorotočkaš Rimono, koji ima oblik automobila i upravljač motocikla.

Ipak, najintresantnija je spoljašnjost vozila koja je izrađena od specijalne vrste vodootpornog platna. Ovo platno se inače koristi u proizvodnji tendi i cerada.
Vozilo koje je osmislio Japanac Kota Nezu, dugačko je svega 2,2 m, može da preveze 3 putnika u konfiguraciji sedišta 1+2. Za pogon se koristi elektromotor od 6,8 ks (5 kW), koji se napaja strujom iz litijum-jonske baterije kapaciteta 4 kWh.
Rimono je u stanju da razvije maksimalnih 45 km/h, dok je sa jednim punjenjem baterije moguće preći do 50 km. Konstruktori su najavili da će u serijskoj verziji automobila omogućiti jednostavnu zamenu baterija, tako što će umesto ispražnjene, korisnik moći da u vozilo lako ubaci punu bateriju.
Iako o bezbednosti jednog ovakvog vozila nije bilo reči, Nezu očekuje da će Rimono ući u serijsku proizvodnju u leto 2017. godine.

Izvor: Motor1.com, Rimono

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: