Kako je BMW vratio u život MINI

Nemački proizvođač obeležio je 15 godina od lansiranja modernog MINI-ja, a sve je počelo 1994. kada je BMW grupa kupila prava na ovu čuvenu britansku automobilsku marku.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

10:08

Kako je BMW vratio u život MINI
Poslednji klasièni Mini iz 2000.

Originalni Mini lansirala je 1959. godine kompanija British Motor Corporation. Automobil je tokom šezdesetih stekao kultni status, a u raznim verzijama i pod raznim oznakama izrađivao se sve do 2000. Tehnološki poptuno prevaziđen, Minil bio je pred gašenjem, a onda je BMW odlučio da iskoristi prava na ime brenda i da razvije modernizovanu verziju.
Obnovljeni MINI iz 2001.
Oznaka Mini promenjena je u MINI, a 2001. predstavljena je prva savremena generacija ovog automobila. BMW je promenio i tržišnu orijentaciju, pa je MINI uvršten u segment premijum vozila, što je uticalo i na rast cene u poređenju sa originalnim modelom.

Zaposleni u fabrici u Oksfordu, u kojoj se izrađuju ovi specifični automobili, osvrnuli su se na proteklu deceniju i po proizvodnje modernog MINI-ja. Prvi primerak sišao je sa fabričke trake 26. aprila 2001. Automobil je imao karoseriju u Chili Red nijansi, dok su krov i retrovizori bili beli.
U međuvremenu, kupcima u preko 110 zemalja širom sveta isporučeno je više od 2,5 miliona vozila, a broj radnika u fabrici porastao je sa 2.500 na 4.500. Svakog dana iz pogona u Oksfordu izađe u proseku 1.000 automobila sa MINI amblemom.
MINI One druge generacije
Inače, fabrika u ovom gradu ima istorijski značaj s obzirom da je u njoj davne 1959. počeo da se izrađuje i klasični Mini, a tu se sklapao sve do 1968. Kada je 2000. godine pripremana proizvodnja savremene verzije, BMW se odlučio upravo za Oksford i za svega 13 meseci modernizovao ovu fabriku.
Do sada najduži MINI - Clubman iz 2015.
Ponuda MINI automobila danas se sastoji od šest modela - hečbeka sa 3 i 5 vrata, kabrioleta, Countrymana, Pacemana i Clubmana, dok su nedavno ugašeni MINI Coupe i Roadster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: