Zašto je EuroNCAP uveo duple ocene za bezbednost?

Evropska nezavisna organizacija koja ispituje bezbednost novih modela uvela je novinu u testove automobila u 2016. Prvi put jedan model dobio je dve ocene - jednu za verziju sa standardnom opremom i drugu za varijantu koja ima opcione elektronske sisteme bezbednosti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

10:25

Zašto je EuroNCAP uveo duple ocene za bezbednost?
EuroNCAP

Suzuki Baleno je prvi model koji je dobio takozvanu "dvostruku ocenu" za bezbednost. EuroNCAP dodelio je standardnoj verziji ovog automobila 3 zvezdice, dok je model sa dodatnim sigurnosnim paketom osvojio jednu zvezdicu više. Na taj način, potencijalni kupci automobila lakše će moći da uporede bezbednosne karakteristike osnovnih verzija različitih modela.

Takođe, oni koji planiraju da nabave novi automobil bolje će razumeti u kojoj meri opcioni sistemi asistencije doprinose bezbednosti u vožnji, jer će im biti predočene ocene za obe verzije - baznu i onu sa dodatnom sigurnosnom opremom.
EuroNCAP
Kada je reč o oceni koju je na testu dobio osnovni Suzuki Baleno, 3 zvezdice su posledica činjenice da bazni automobil od dodatnih elektronskih sistema bezbednosti ima samo signalne lampice koje vozača obaveštavaju da li su svi putnici vezali sigurnosne pojaseve.

Verzija sa dodatnim sigurnosnim paketom dobila je ocenu 4 s obzirom da je opremljena i sistemom automatskog kočenja u slučaju opsanosti od sudara pri manjim brzinama u vožnji u gradu (Radar Brake Support).
EuroNCAP
Inače, u oblasti bezbednosti odraslih putnika, standardni Baleno je sakupio 80%, za zaštitu dece putnika u vožnji 73%, a za bezbednost pešaka 65%. Model sa opcioni paketom bezbedniji je u pogledu zaštite odraslih putnika, pošto je dobio 85%, dok su ostale dve ocene identične

Bazni model je ocenjen sa 25% kada je reč o elektronskim sistemima bezbednosti, dok je verzija sa opcionim sigurnosnim paketom zabeležila skor od 43%.

Treba napomenuti da se Baleno odlično pokazao na testu autonomnog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, što se može videti i na priloženom video snimku, ali je ipak ocenjen sa 4 zvezdice s obzirom da nije opremljen tehnologijama kao što je sistem za uočavanje pešaka na putu i asistencijom za održavanje vozila u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: