Šta znamo o novom Teslinom Modelu 3 uoči premijere?

Tesla Motors predstaviće 31. marta dugo najavljivani Model 3 koji bi nižom cenom od ostalih modela ovog proizvođača trebalo da elektromobile učini pristupačnijim većem broju kupaca. Iako još uvek nije poznato kako će Model 3 izgledati, Blumberg sumira šta smo do sada saznali o ovom automobilu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

10:05

Šta znamo o novom Teslinom Modelu 3 uoči premijere?

Iako se prve isporuke ne očekuju pre kraja 2017. godine, Tesla Motors počinje da prima narudžbine za svoj treći model već od 31. marta 2016. Iz kompanije kažu da potencijalni kupci mogu da rezervišu svoj primerak Modela 3 na dva načina - posetom najbližeg prodajnog mesta ili preko sajta Tesla.com.

Tesla Motors i ovom prilikom želi da iskaže zahvalnost klijentima koji u garaži već imaju neki od njihovih automobila, pa će oni imati prednost prilikom naručivanja, a samim tim i pri isporuci vozila. To znači da je najbrži način da neko dođe do Modela 3 - da pre toga kupi Model X ili Model S.

Po dimenzijama sličan Audiju A4

Model 3 biće oko 20 odsto manji od Modela S, ili otprilike veličine Audija A4, otkrio je prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon Mask. U automobil će moći da se smesti 5 osoba, a u poređenju sa sličnim premijum limuzinama sa konvencionalnim pogonom (BMW Serije 3, Mercedes C klase...), Model 3 imaće pozadi nešto više mesta za noge putnika jer ima ravan pod.

Usled nedostatka klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dosadašnji Teslini modeli imali su dva prtljanžnika - jedan napred, drugi pozadi, pa se očekuje i da će i Model 3 imati ovu pogodnost.

Spreman za vožnju?

Kako se približava trenutak predstavljanja Modela 3, sve više se govori o tome da Mask neće pokazati konačnu produkcijsku verziju automobila, već neku vrstu funkcionalnog prototipa, s obzirom da će prva serijski izrađena vozila biti isporučena tek krajem 2017. Ostaje da se vidi u kojoj meri je ovaj prototip dovršen i koliko će se razlikovati od krajnjeg proizvoda koji će izaći na ulice.

Kako će izgledati?

Jedna od nepoznanica je dizajn spoljašnjosti Modela 3. Veruje se da će automobil izgledati kao umanjena verzija Modela S, a na to ukazuje i fotografija na kojoj su prikazani Model S, Model X i silueta Modela 3, koja po proporcijama podseća na Model S.

Sa druge strane, možda je silueta prikazana na fotografiji sasvim simbolična i ne mora da odgovara stvarnom obliku automobila.

Rezervacije

Zvanično, knjiga narudžbina otvara se 31. marta ujutru po lokalnom vremenu, čim počnu sa radom predstavništva širom sveta. To znači da će zainteresovani kupci moći da rezervišu svoj primerak i pre zvanične prezentacije koja će se održati u 20.30 h po lokalnom kalifornijskom vremenu (1. aprila u 5.30h po srednjeevropskom vremenu).

Mnogi kupci već su stali u redove ispred Teslinih prodavnica u svetu, a kako piše Gardijan, prva osoba koja je na taj način rezervisala Model 3 je Australijanac Andreas Stivens, koji je dva dana čekao ispred lokalnog predstavništva kompanije.

Osim želje da poseduju Model 3, potencijalni kupci treba da uplate i depozit koji, recimo, u SAD iznosi 1.000 dolara, a u Evropi 1.000 evra. U slučaju da se u međuvremenu predomisle i odustanu od kupovine, depozit će im biti vraćen.

Redosled isporuka

Ako Tesla Motors bude poštovao najavljene rokove isporuke (kraj 2017. godine), Model 3 najpre će dobiti oni kupci koji već poseduju neki od modela ovog proizvođača i uplate pomenuti depozit.

Bez specijalne luksuzne verzije u početku

Iako se spekulisalo da će kompanija u početku nuditi isključivo specijalnu, supreluksuznu seriju Modela 3, koja bi bila znatno skuplja od regularne varijante (kao prilikom lansisranja prethodnog automobila - Modela X), Mask je odbacio takvu mogućnost i potvrdio da će automobil u SAD imati osnovnu cenu od 35.000 dolara (bez državnih subvcencija za električna vozila).

Ipak, to ne sprečava one koji žele da potroše više novca na razne opcije koje proizvođač nudi (poput većih baterija, pogona na sve točkove, auto-pilota) da izdvoje i 50.000 dolara, pa i više za novi model.

Koliko će moći da pređe, pre nego što se baterije isprazne?

Tesla Motors najavio je da će Model 3 imati autonomiju u vožnji od najmanje 320 km, sa jednim punjenjem baterija. Procenjuje se da će ovakav radijus biti omogućen već sa baterijama kapaciteta 50 kWh, a treba imati na umu da će kompanija ponuditi i veće baterije (za sada su najveće one od 90 kWh), što će povećati autonomiju automobila.

(Za sada) samo limuzina

Uprkos ranijim spekulacijama, na prezentaciji koja će se održati u Kaliforniji, Mask će predstaviti samo jedan novi model - "trojku" limuzinu. Osim ovog automobila, mediji su pisali o još jednom vozilu na istoj mehaničkoj platformi, koje bi imalo karakteristike krosovera, ali je kompanija za sada odbacila takvu mogućnost, uz tvrdnju da su trenutno fokusirani isključivo na Model 3.

Potpuno nova platforma

Mehanička arhitektura na kojoj je baziran Model 3 biće treća Teslina platforma, nakon one koju je koristio prvi model - Roadster, i druge, na kojoj su zasnovani Model S i Model X. Kako bi Model 3 bio što jeftiniji, nova platforma morala je da bude razvijena od nule. Pored nove konstukcije vozila, to je podrazumevalo i novu tehnologiju elektromotora i baterija.

Nove baterije iz "gigafabrike"

Pogonske baterije u električnim automobilima veoma su važna stavka kada je reč o najavljenoj masovnijoj proizvodnji i prodaji vozila na struju, s obzirom da čine trećinu cene automobila. Svaki značajniji napredak na ovom polju, u pogledu troškova proizvodnje, ali i gustine uskladištene električne energije (smanjuje se masa i povećava autonomija u vožnji), mogao bi da pogura napred industriju automobila na električni pogon.

U tom smislu, Mask je u februaru potvrdio da radovi na "gigafabrici" za proizvodnju baterija u Nevadi teku po planu i da očekuje početak proizvodnje do kraja godine, što je jedan od preduslova za serijsku proizvodnju Modela 3.

Koliko će koštati?

Kao što je već poznato, osnovna verzija Modela 3 u SAD iznosi 35.000 dolara. U zavisnosti od savezne države, subvencije se kreću od 7.500 do čak 13.000 dolara.

Cena na evropskom tržištu za sada nije poznata, ali će i ona varirati od zemlje do zemlje, u zavisnosti od toga kolike subvencije na električne modele odobrava određena država.

Uskoro i nove fabrike

Pored glavnog proizvodnog pogona Frimont, u Kaliforniji, i pomenute fabrike baterija u Nevadi, Tesla Motors namerava da otvori dodatna postrojenja za sklapanje Modela 3 u Kini i Evropi, najranije 2018. godine.

Auto-pilot?

Model 3 će najverovatnije biti opremljen senzorima koji omogućavaju vožnju sa auto-pilotom, ali će oni koji žele tu opciju morati da doplate određenu sumu novca kako bi ova funkcija bila aktivirana.

Inače, Mask je u januaru izrazio očekivanje da će za 10-15 godina svi novi automobila u svetu imati funkciju auto-pilota, kao i da će se približno trećina vlasnika automobila odreći sopstvenog vozila u korist raznih servisa za deljenje automobila.

Garancija

Poput Modela S, i Model 3 će imati osmogodišnju, vlasnički prenosivu garanciju na elektromotor i pogonske baterije, bez obzira na pređenu kilometražu, najavio je prvi čovek Tesla Motorsa još 2014. To je veoma bitno za potencijalne kupce, s obzirom na primedbe koje je 2015. izneo američki Consumer Reports u vezi sa problemima sa elektromotorom Teslinih vozila, ali i drugim nedostacima.

Oznaka modela

Ilon Mask je u početku želeo da novi model ima oznaku "E", kako bi sa modelima "S" i "X" sačinjavao reč SEX, međutim, Ford, koji polaže pravo na ime Model E nije mu to dozvolio, pa se Mask dosetio rimske oznake "III" za broj "3". Naime, kada se "III" postavi horizontalno dobije se oznaka koja podseća na stilizovano slovo "E".

Ostaje da se vidi kako će ova zamisao biti grafički realizovana na novom automobilu.

Razlog za skepticizam

Model S trenutno je najprodavanija velika luksuzna limuzina u SAD. Međutim, Model 3 će se boriti za naklonost kupaca u znatno masovnijem segmentu premijum limuzina, gde je konkurencija mnogo jača.

Iako ima prednosti u pogledu specifične tehnologije i po tome što je reč o vozilu sa nultom emisijom gasova, ove karakteristike same po sebi neće mu obezbediti masovnu prodaju. Model 3 moraće da se za kupce izbori svojom pouzdanošću, voznim i bezbednosnim karakteristikama, odnosom cena-kvalitet, komforom, dizajnom...

Tesla Motorsu je to pošlo za rukom Modelom S, a ostaje da se vidi kako će u tržišnoj utakmici proći novi model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: