Automobili budućnosti: Pogled ćemo spuštati sve ređe

"Head-up" displeji, odnosno sistemi za projektovanje informacija bitnih za vožnju na vetrobransko staklo, ili neposredno ispred njega, poslednjih godina prisutni su u sve većem broju novih modela automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

10:19

Automobili budućnosti: Pogled ćemo spuštati sve ređe
YouTube Screenshot

Ova tehnologja odavno više nije rezervisana samo za modele premijum proizvođača, pa će bliskoj budućnosti vozači novih automobila sve manje imati potrebu da gledaju u instrument tablu ili ekran multimedijalnog sistema kako bi dobili željenu informaciju.

Poput drugih proizvođača, i BMW neprestano usavršava "head-up" displeje na svojim modelima kako bi omogućio vozačima da što manje spuštaju pogled sa puta ispred sebe, čime se unapređuje bezbednost u vožnji.
YouTube Screenshot
I dok je već sada u automobilima moguće upravljati brojnim funkcijama pomoću komandi na volanu, a na osnovu informacija koje vozač dobija na "head-up" displeju (upozorenje na ograničenje brzine, navigaciju, multimedijalne sadržaje...), spektar mogućnosti u budućim modelima biće još veći.

Kako funkcioniše današnja "head-up" tehnologija, ali i šta nam sve donosi budućnosti, objašnjavaju BMW-ovi stručnjaci koji se bave ovoim sistemima asistencije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: