Opel Mokka za 2016: Redizajn, nova oznaka, nov motor...

Opel je objavio fotografije i tehničke detalje modela Mokka za 2016. koji će imati premijeru na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. Pored osveženog izgleda, restilizovani automobil dobio je i novi benzinski motor, ali i novu oznaku "X".

Podeli

Mokka X biće prvi model koji će uvesti novu identifikacionu oznaku u ovaj segment za sve buduće Opelove SUV i krosover automobile. Reč je o slovu "X" koje, kako kažu u kompaniji, naglašava avanturistički aspekt "ličnosti" ovog vozila.

Izgled prednjeg dela je u skladu sa Opelovim novim dizajnom, uključujući horizontalnu masku hladnjaka u formi krila i "potpis" u vidu LED dnevnih svetala. Izmene su prisutne i pozadi, sa stop svetlima opciono dostupnim u LED tehnologiji.

U ponudi su i nove jarke boje poput Amber Orange narandžaste ili Absolute Red crvene.

Što se unutrašnjosti tiče, ambijent Mokke X je u potpunosti redefinisan. Kompletno nova instrument tabla inspirisana je novom Astrom. Centralna konzola je razvijena oko sedmoinčnih ili osmoinčnih ekrana nove generacije multimedijalnih sistema a mnoge funkcije su sada dostupne preko centralnog displeja osetljivog na dodir.

Novi benzinac i šestostepeni automatik sa adaptivnim pogonom na sve točkove

Nakon uvođenja nove generacije 1.6 litarskih "bešumnih dizelaša" sa 81 kW/110 ks i 100 kW/136 ks, pogonska paleta ovog Opelovog SUV-a biće proširena i što se tiče izbora benzinaca.

Novi 1.4 litarski Direct Injection Turbo sa 112 kW/152 ks, koji je nedavno debitovao u Astri, biće dostupan u kombinaciji sa šestostepenom automatskom transmisijom, Start/Stop sistemom i adaptivnim pogonom na sve točkove (emisija CO2 i prosečna potrošnja goriva po preliminarnim podacima iznose 154 g/km, odnosno 6,6 l/100 km).

Što se tiče pogona na sve točkove, u normalnim uslovima za vožnju snaga se šalje samo na prednju osovinu, kako bi potrošnja goriva ostala niska. U zavisnosti od uslova na putu, pogonska snaga se neprimetno može prebaciti sa 100 odsto prednjeg pogona, na maksimalnu distribuciju obrtnog momenta u vrednosti 50 odsto napred i 50 pozadi, u slučajevima kada je, na primer, na putu prisutna veća količina vode.

AFL LED prednja svetla i nova generacija Opel Eye prednje kamere

Opel Mokka X stiže sa adaptivnim LED farovima (Adaptive Forward Lighting LED) koji se automatski prilagođavaju aktuelnoj situaciji tokom vožnje, tako da pružaju najbolje moguće performanse bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. Sistem poseduje devet različitih funkcija / obrazaca osvetljenja, kao štu su gradsko svetlo, svetlo za otvoren put, turistički režim, funkcija za prolaske kroz krivine, manevarsko svetlo, svetlo za režim dok automobil stoji (eko)...

Ovaj LED sistem zamenjuje prethodni BiXenon AFL.

Nova generacija Opel Eye prednje kamere sa višom rezolucijom služi kao podrška za druge sisteme, uključujući asistenciju dugih svetala (High Beam Assist) LED AFL osvetljenja.

Indikacija rastojanja napred (Following Distance Indication) takođe koristi prednju kameru da detektuje vozila ispred koja su u pokretu, a upozorenje na moguć sudar (Forward Collision Alert) sada je poboljšano reflektivnim LED displejem (LED Alert Display). Kada se rastojanje između automobila i vozila ispred prebrzo smanjuje, crvene LED diode se reflektuju u vetrobranu.

Pored toga, zvučno upozorenje obaveštava vozača da je kočenje neophodno.

Upozorenje na neželjeni izlazak iz vozne trake (Lane Departure Warning) automatski se aktivira pri brzinama preko 60 km/h i upozorava vozača u slučaju da nenamerno izlazi iz vozne trake, i to putem vizuelnog signala na instrument panelu i zvučnog upozorenja.

Baš kao i nova Opel Astra, Mokka X će biti dostupna sa svim Opel OnStar servisima odmah nakon lansiranja. Pored toga, dve verzije nove generacije IntelliLInk multimedijalnog sistema će proslaviti svoju premijeru u Mokki X i omogućiti povezivanje automobila sa smartfon uređajima preko Apple CarPlay i Android Auto funkcije.

Potencijalni kupci Opel Mokke X moraće da se strpe nakon martovske premijere, s obzirom da ovaj automobil u prodajne salone stiže tokom jeseni.

Aktuelno

Opel Astra je auto godine u Evropi!

Uoči početka 86. međunarodnog sajma automobila u Ženevi, u tom gradu je održano finale izbora za evropski "Automobil 2016. godine" (Car of the Year 2016). Titulu najboljeg osvojila je Opel / Vauxhall Astra, drugi je Volvo XC90 a treća Mazda MX-5.

Aktuelno ponedeljak 29.02. 15:20 Komentara: 60

Vodič za Sajam automobila u Ženevi 2016.

Novo, 86. izdanje jednog od najznačajnijih sajmova automobila na svetu održava se od 1. do 13. marta. Mnogi proizvođači već su najavili novitete kojma će se predstaviti publici u Ženevi, a neki će to učiniti uoči samog početka ove manifestacije. Saznajte koje nas premijere očekuje na ovogodišnjem salonu.

Aktuelno ponedeljak 29.02. 15:05 Komentara: 10

Šta nas sprečava da u Srbiji vozimo elektromobile?

Pored relativno visoke cene i nepostojanja električnih automobila u ponudi domaćih uvoznika i prodavaca vozila, između srpskog vozača i modela na struju stoje i mnoge druge prepreke. Kakva je budućnost elektromobila u našoj zemlji, analizirao je sajt Polovni automobili.

Aktuelno petak 26.02. 10:16 Komentara: 76

Alfa Romeo Giulietta za 2016. (FOTO)

Italijanski proizvođač objavio je tehničke detalje i fotografije osvežene Giuliette koja uskoro stiže u prodaje salone. Pored kozmetički promena, predstavljen je i novi 1.6 dizelaš sa 120 ks kao i novi automatski TCT menjač.

Aktuelno četvrtak 25.02. 11:28 Komentara: 40

DW: Klasični alkometar odlazi u istoriju

Jedan od najpoznatijih proizvođača uređaja za alkotestove, nemačka firma „Dreger“ konačno prestaje s proizvodnjom nekada čuvenih staklenih cevčica za duvanje, jer se sada isključivo koriste elektronski aparati, piše Dojče vele.

Aktuelno utorak 23.02. 16:20 Komentara: 3
strana 1 od 9 idi na stranu