Koja prava imaju vozači invalidi i kako da ih ostvare

Osobe sa invaliditetom imaju popust ili su oslobođeni poreza na upotrebu vozila (prilikom registracije), PDV-a (pri nabavci automobila), carine, putarine, naknade za parkiranje i obaveznog osiguranja. Međutim, birokratija i u ovom slučaju može da zagorča život. Sajt Polovni automobili pokušao je da konkretnim objašnjenjima olakša osobama sa invaliditetom ostvarivanje njihovih prava.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

13:04

Default images

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Osobe sa invaliditetom koje kupuju ili već poseduju automobil imaju razne povlastice, u zavisnosti od stepena i osnova invaliditeta i drugih faktora. Krenimo redom.

Popust na obavezno osiguranje

Kada je u pitanju obavezno osiguranje, invalidi mogu da očekuju popust od 10% kod gotovo svih osiguravajućih kuća.

Jeftinija registracija – ne plaća se porez na upotrebu vozila

Porez na upotrebu motornih vozila prilikom registracije ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili oni kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta nogu od 60 ili više procenata.

Da bi to pravo ostvarili, potrebna je sledeća dokumentacija:

1. Saobraćajna dozvola
2. Lična karta i fotokopija iste
3. Dokaz da je osoba invalid (potvrda iz PIO, original na uvid i fotokopija koja ostaje u SUP-u)
4. Lista obavljenog tehničkog pregleda (tehnički pregled)
5. Obavezno osiguranje sa popustom koje odobrava osiguravajuće društvo

Takođe, potrebno je platiti:

1. Registracionu nalepnicu
2. Novu saobraćajnu dozvolu ukoliko se auto prvi put registruje na novog vlasnika i nove registarske tablice ukoliko je promenjeno registarsko područje

Napomena: Komunalnu taksu svaka opština određuje za svoje registarsko područje (država je odredila maksimalan iznos), pri čemu su mnoge odlučile da oslobode invalide ovog nameta.

Na primer, u Beogradu su invalidi oslobođeni ove takse, ali u Zaječaru nisu. Upravo zbog toga i postoji problem sa pojedinim onlajn kalkulatorima troškova registracije - nemaju svi ažurne informacije, pa čak i kada izaberete opciju da je vlasnik invalid, dobijete netačno izračunate troškove.

Važno je napomenuti da su invalidi (prilikom registracije) oslobođeni plaćanja poreza na upotrebu samo za prvo vozilo koje se na njihovo ime registruje u toku godine! Ukoliko odluče da registruju još jedno vozilo na svoje ime, nemaju prava na ovu povlasticu.

Međutim, to pravo nemaju čak i u slučaju da nisu tražili oslobađanje od poreza za prvo vozilo. Ako invalid, recimo, poseduje dva automobila, ali želi da oslobođenje od poreza iskoristi za onaj sa većom kubikažom (pošto je za njega porez veći), mora svake godine prvo da registruje taj automobil, pa tek onda onaj sa manjom kubikažom.

Uvoz bez carine

Invalidi mogu bez plaćanja carine da uvezu polovan ili nov automobil za koji inače mora da se plati carina – ako je proizveden van EU ili se uvozi iz zemlje koja nije u EU.

Izuzetak su terenci, za njih se carina plaća.

Osnovni uslovi u svim slučajevima su:

- Vozilo mora da ispunjava (najmanje) Euro 3 standard
- Invalid mora da ima telesno oštećenje od najmanje 70% da bi bio oslobođen carine
- Isti uslovi važe i za nova i za polovna vozila

I drugi invalidi su oslobođeni plaćanja carine

Pored invalida koji imaju telesno oštećenje od najmanje 70%, plaćanja carine oslobođeni su i:

„...vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze, roditelji višestruko ometene dece, koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu - na putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica (osim onih iz tar. Broja 8702 Carinske tarife), uključujući karavan i kombi vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostranstva za ličnu upotrebu - ako imaju radnu zapreminu do 2.500 kubika“.

Dakle, samo do 2.5 litara radne zapremine.

Bez poreza prilikom uvoza?

Invalid mora da ima telesno oštećenje od 100% da bi bio oslobođen PDV-a prilikom uvoza, a to važi i za nove i za polovne automobile.

Papirologiju treba završiti pre uvoza

Automobil koji je već uvezen ne može da bude oslobođen dažbina (carine i PDV-a), bez obzira da li je reč o novom ili polovnom vozilu. Stoga polovnjaci moraju da budu kupljeni u inostranstvu na ime invalida, dok nova vozila auto saloni poručuju na njegovo ime.

Kada su u pitanju polovnjaci, najbolje je obratiti se nekom špediteru, koji će vas uputiti u detalje.

Papirologija

Da bi se invalid oslobodio plaćanja carine i poreza prilikom uvoza, neophodno je da se obrati Fondu za invalidsko i penziono osiguranje, gde predaje molbu za oslobađanje od uvoznih dažbina. Pritom se prilaže medicinska potvrda da ispunjava sve preduslove za oslobađanje od dažbina.

Postoji mogućnost da nadležni i pored priložene dokumentacije pozovu osobu koja kupuje vozilo pred komisiju za veštačenje i utvrđivanje stepena invalidnosti. Po pristizanju potvrde o oslobađanju od dažbina, ona se prilaže uz ostalu dokumentaciju neophodnu za carinjenje automobila.

I dok se carina otpisuje prilikom uvoza, PDV mora da se plati, ali se naknadno traži povraćaj novca. Na potvrdi o oslobađanju od dažbina biće upisano da je PDV plaćen.

Kupac potvrdu šalje Ministarstvu rada, odakle će poštom stići odgovor, tj. odluka, na osnovu koje se podiže novac u Poštanskoj štedionici.

Detaljnije o oslobađanju od plaćanja carine i poreza prilikom uvoza

Redosled postupaka je sledeći:

1. Zahtev za utvrđivanje stepena telesnog oštećenja podnosi se nadležnom fondu PIO. Potrebno je dostaviti:

- Obrazac zahteva (uzima se u Fondu ili sa sajta RF PIO)
- Medicinska dokumentacija: NOVA (nalaz neurologa i fizijatra)
- Fotokopija rešenja za tuđu negu i pomoć

Za decu i one koji nisu lični osiguranici:

- potvrda Centra za socijalni rad ukoliko se radi o višestruko ometenom detetu; da se roditelji neposredno brinu o detetu
- izvod iz matične knjige rođenih
- fotokopija zdravstvene knjižice deteta
- fotokopija lične karte roditelja

Za zaposlene:

- overeni prepis radne knjižice
- potvrda o zadnjem zaposlenju
- fotokopija lične karte
- fotokopija zdravstvene knjižice

Za penzionere:

- ček od penzije
- fotokopija lične karte
-fotokopija zdravstvene knjižice

Napomena: ko ima rešenje o telesnom oštećenju, podnosi samo njegov overeni prepis i obrazac zahteva. Nadležna filijala odlučuje da li je potrebno veštačenje ili će na osnovu podnete dokumentacije izdati potvrdu.

2. Po obavljenom veštačenju fondovi izdaju:

- Potvrdu o utvrđenom stepenu telesnog oštećenja od najmanje 70%. Fond je po službenoj dužnosti dostavlja Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike - Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom
- Ukoliko se utvrdi telesno oštećenje u manjem procentu od 70%, Fond o tome obaveštava podnosioca zahteva

3. Ministarstvo izdaje potvrdu o oslobađanju od uvoznih dažbina

- Potvrda se izdaje u dva primerka, od kojih jedna ostaje za arhivu, a druga se šalje podnosiocu zahteva
- Ukoliko je utvrđen stepen telesnog oštećenja od 100% po jednom osnovu, Ministarstvo izdaje potvrdu u tri primerka, jednu za arhivu, a druge dve podnosiocu zahteva

4. Carina

- Osobe sa telesnim oštećenjem manjim od 100% potvrdu Ministarstva za ostvarivanje prava na oslobađanje od uvoznih dažbina na uvoz putničkog automobila podnose carinskom organu
- Osobe sa telesnim oštećenjem od 100% radi refundacije PDV-a potvrdu Ministarstva carinskom organu dostavljaju u dva primerka. Jedan zadržava nadležna carina, a drugi overava i vraća radi refundacije plaćenog PDV-a

5. Postupak refundacije PDV-a

Potrebno je dostaviti Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike sledeće:

- Zahtev na propisanom obrascu
- Primerak potvrde overen od carine da je PDV plaćen
- Jedinstvena carinska deklaracija (JCI) overena od nadležne carine
- Fotokopija lične karte

Dodatne povlastice u svakodnevnoj vožnji

Invalidi ne plaćaju putarinu

Lica sa invaliditetom su oslobođena plaćanja putarine. Zahtev se podnosi javnom preduzeću Putevi Srbije, nakon čega se dobija nalepnica za vetrobran i karta.

Besplatan parking

Po ovom pitanju, osobe sa invaliditetom ostvaruju prava zavisno od propisa lokalnih vlasti. Zato je neophodno da se obrate opštini/gradu (tj. nadležnom parking servisu) gde imaju prebivalište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: