Pet zvezdica za Infiniti Q30 na testu bezbednosti VIDEO

Prvi kompaktni model japanskog proizvođača osvojio je maksimalnih pet zvezdica na ispitivanju koje sprovodi nezavisna evropska organizacija za bezbednost novih vozila, EuroNACP.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2015.

11:21

Default images

Prilikom ocenjivanja koliko je automobil bezbedan, EuroNCAP primenjuje stroge kriterijume koji podrazumevaju ispitivanje nekoliko različitih kategorija. Sagledavaju se aspekti bezbednosti odraslih putnika, dece, zaštita pešaka, kao i efikasnost elektronskih sistema asistencije.

Pored toga što je upisao svih pet zvezdica, Infiniti Q30 može da se pohvali odličnim rezultatima u svakoj od testiranih kategorija. Kada je reč o bezbednosti putnika, Q30 je na testovima dostigao nivo zaštite od 84% (odrasli) i 86% (deca).

Tome su doprineli takozvani pasivni bezbednosni sistemi – komplet vazdušnih jastuka, uključujući prednje, bočne, „zavese“ napred i pozadi, kao i jastuk za kolena vozača.
U domenu zaštite pešaka, kompaktni Infiniti zabeležio je 91 procenat. Na ovakav rezultat uticali su dizajn i struktura prednjeg dela vozila – branika, poklopca motora i vetrobrana, koji su izrađeni tako da umanje povrede u slučaju udara u pešaka.

Veliki doprinos daje i senzor za prepoznavanje kontakta vozila sa nogama pešaka, koji aktivira takozvani „pop up“ sistem, odnosno podizanje haube u slučaju naletanja na pešaka.
Zasluge za rezultat od 81% na polju zaštite u kategoriji bezbednosnih asistencija pripadaju objedinjenim tehnologijama koje su deo Infiniti sigurnosnog štita (Infiniti Safety Shield).

Ovaj sistem obuhvata upozorenje na opasnost od udara u vozilo koje se nalazi ispred (Forward Collision Warning), upozorenje u slučaju napuštanja kolovozne trake (Lane Departure Warning) i upozorenje na ograničenje brzine (Speed Limit Warning).
Q30 je prvi globalni kompaktni model u gami brenda Infiniti i ujedno prvi model ovog proizvođača koji će se proizvoditi u Evropi, u fabrici u Sanderlendu (Velika Britanija). Automobil je dugačak 4.425 mm, širok 2.083 mm i visok 1.495 mm.

Od pogonskih sistema pripremljeni su 1.6 benzinci sa 120 KS i 156 KS, kao i 2.0 sa 211 KS, dok su ljubiteljima dizela namenjeni 1.5 litarski motor sa 109 KS i 2.2 sa 170 KS.

Infiniti Q30 deli MRA mehaničku platformu sa Mercedesom A klase, a osim sa tim modelom, porede ga i sa Audijem A3 i BMW-om Serije 1. U Srbiji se očekuje počletkom 2016. Pogledajte kako je novi Infiniti prošao na EuroNCAP "kreš testu":

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: