Aston Martin DB11 – novi ponos Engleske

Kad je reč o luksuznim i sportskim automobilima, jedan od najzanimljivijih noviteta za 2016. godinu je Aston Martin DB11. On će naslediti model DB9 koji se proizvodi već 12 godina.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2015.

09:42

Default images
Ilustracija: Aston Martin DB11 - moguæi dizajn (Izvor: CAR Magazine)

Autor: Miloš Vasin

Ljubitelji automobila dobro znaju da se svaki novi Aston Martin sa čuvenom oznakom “DB” (inicijali nekadašnjeg vlasnika fabrike - Dejvida Brauna) očekuje sa velikim entuzijazmom. Tako je i ovog puta.

Elegantni Aston Martin DB9 je debitovao u septembru 2003. na Sajmu automobila u Frankfurtu, nasledivši takođe dugovečan model DB7(1994-2004.).

Proizvodnja je počela nekoliko meseci kasnije u mestu Gejdon u Engleskoj. Automobil je konstruisan na tada potpuno novoj aluminijumskoj VH platformi a za pogon je izabran šestolitarski V12 motor sa 450 ks.
Aston Martin DB9
Od tada pa do danas pojavilo se nekoliko novih Aston Martina koji su bili manje ili više unapređene verzije modela DB9 (kupe) i DB9 Volante (kabriolet).

Drugim rečima, gotovo svi naredni Astoni su sa njima delili spomenuti 6.0 V12 agregat, ključne dizajnerske elemente i manje ili više modifikovanu VH platformu.

Najpre se 2007. pojavio snažniji Aston Martin DBS sa 510 ks, pa nekoliko godina kasnije model Virage (sa 490 ks bio je pozicioniran u sredini ponude, između DB9 i DBS) da bi 2012. debitovao najsnažniji Vanquish 2 sa 568 ks.

Vanquish 2 se odlikuje modifikovanom VH šasijom četvrte generacije koja, po ugledu na elitni maloserijski model One-77, sadrži znatno više delova od ugljeničnih vlakana nego prethodne inkarnacije. Takva, temeljno modifikovana VH platforma poslužiće kao osnova za buduće modele Aston Martina među kojima je prvi na redu DB11.
Aston Martin DBS
U svakom slučaju, Aston Martin DB11 će se pojaviti tokom 2016. godine. Entuzijazam sa kojim se on iščekuje ilustruje činjenica da ga u Engleskoj (možda i pomalo ironično) mnogi opisuju kao “prvi zaista nov Aston Martin u poslednjih desetak godina”.

Ova konstatacija se verovatno najviše odnosi na dugo iščekivanu promenu dizajnerskog jezika Aston Martina koju je u filmu Spectre nedavno najavio Bondov DB10.

Naime, dizajneri prestižnog brenda nisu izvršili značajnije estetske zahvate još od pojave modela DB9 – punih 12 godina.

Ruku na srce, svaki Aston Martin pleni elegancijom pa donedavno i nije bilo naročite potrebe da se dizajn radikalno menja. Ipak, vreme ne štedi nikoga, pa ni vrhunske automobile.
Aston Martin Virage
Kada je reč o inovacijama, Englezi se kod novog DB11 definitivno neće zaustaviti samo na dizajnu.

Kao što smo spomenuli, VH šasija će biti značajno unapređena, a tome u prilog govore i fotografije sa testiranja kamufliranih prototipova. Na njima se vidi da novitet ima upadljivo veću širinu karoserije od svog prethodnika.

Veća širina doprineće boljim voznim osobinama ali i prostranijoj kabini.

S obzirom da je reč o sportsko-luksuznom GT modelu a ne o “supersportisti” - prostranost kabine nije zanemarljiv faktor.
Aston Martin Vanquish 2
Što se tiče agregata koji će pokretati Aston Martin DB11, tu stvari postaju zaista zanimljive. Zapremina V12 motora biće značajno smanjena ali će zahvaljujući uvođenju dva turbopunjača snaga porasti na preko 600 ks.

Zahvaljujući partnerstvu sa Mercedesovom AMG divizijom, DB11 će biti dostupan i sa V8 twin turbo motorom iz popularnog modela AMG GT. Taj motor u Mercedesovom kupeu pruža odlične performanse, pa Aston Martin ne mora da zazire od reakcija svojih bogatih kupaca na spomenuti “daunsajzing”.

Napuštanje atmosferskih motora smanjiće potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida.

Za ostale, “opipljivije” karakteristike novih motora ipak ćemo morati da sačekamo prve testove.
'Bondov' Aston Martin DB10 - napravljen za potrebe snimanja filma Spectre
Poput svojih prethodnika i DB11 će snagu motora prenositi isključivo na zadnje točkove. Za sada ne postoje indicije da Englezi razmatraju uvođenje verzije sa pogonom na sva četiri točka.

Zanimljivo je da će, poput V8 motora, i elektronski sistemi biti preuzeti iz bogate riznice Mercedesa, što su Englezi zvanično potvrdili. To se, između ostalog, odnosi na nove sisteme asistencije vozaču, digitalne instrumente i najsavremeniji navigacioni sistem.

Konkretno, elektronika vodi poreklo iz luksuzne Mercedesove S klase ali će dizajn novih detalja u kabini biti prilagođen stilu Aston Martina.

Pored inovativnosti, razlog za ovaj potez leži i u smanjenju troškova razvoja i proizvodnje elektronskih “gedžeta”, koji mogu da budu veoma visoki za maloserijskog proizvođača elitnih automobila kakav je Aston Martin.
Aston Martin DB11 - kamuflirani prototip (Foto: CAR Magazine)
Vredi spomenuti i kuriozitet u vezi sa imenom novog Aston Martina.

Bilo bi logično da naslednik modela DB9 bude nazvan DB10, međutim to ime je već iskorišćeno za specijalni model u filmu Spectre.

Ipak, to nije jedini razlog za specifičnu nomenklaturu. Kada je 2003. model DB9 zamenio DB7, situacija je bila identična. Ime DB8 je jednostavno - preskočeno.
Zvanièna oznaka novog Aston Martina koji æe imati premijeru 2016.
U skladu sa tim, kao pravi motiv nameće se težnja Aston Martina da dodatno naglasi napredak novog modela u odnosu na njegovog prethodnika.

U tom smislu – ime DB11 svakako zvuči ubedljivije nego DB10.

Ne treba previše sumnjati da će se to potvrditi i u praksi i da će Aston Martin DB11 postati novi ponos Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: