Mercedes GL sada je GLS i ima novi dizajn

Mercedes je restilizovao svoj najveći SUV model. Redizajn je iskoristio da u skladu sa novom nomenklaturom promeni oznaku vozila koje će od sada u svom nazivu imati tri slova - GLS.

Podeli

Ambicija nemačkog proizvođača je da Mercedes GLS među SUV vozilima bude ono što je Mercedes S klase među limuzinama.

Promene u dizajnu spoljašnjosti su minimalne, ali one ukazuju na nameru proizvođača da smanji stilske razlike između svojih SUV modela, pa GLS prednjim delom podseća na za broj manji Mercedes GLE (nekada ML).

Pored novog branika, promenjena je i maska hladnjaka kao i dizajn hromiranih lajsni, dok je trokraki amblem veći nego ranije.

Na zadnjem delu vozila restilizacija je obuhvatila branik ali i stop svetla.

Redizajn spoljašnjosti je upotpunjen ponudom novih boja i novih alu felni.

Enterijer je sličan kao u Mercedesu GLE. Umesto ugrađenog malog displeja, na vrhu centralne konzole nalazi se veliki ekran multimedijalnog sistema osetljiv na dodir, stilizovan kao tablet.

Njegovim funkcijama može se pristupiti i preko "touch-pad" komande koje je smeštena između sedišta vozača i suvozača. Promenjen je dizajn volana, instrumenata i ventilacionih otvora.

U kabini ima tri reda sedišta i mesta za sedam odraslih punika.

Unapređena je i motorizacija. Bi-turbo V8 koji pogoni Mercedes GLS 500 sada ima 20 ks više i u stanju je da razvije 456 ks (335 kW) i 700 Nm, dok je Mercedes GLS 63 AMG snažniji za 27 ks, tako da je vozaču na raspolaganju 585 ks (430 kW) i 760 Nm.

Bazni Mercedes GLS 450 ispod haube krije 3.0 litarski V6 bi-turbo sa 367 ks (270 kW) i 500 Nm.

Dizelaš GLS 350d dobija pogon od V6 turbo motora sa 258 ks (190 kW) i 616 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Svi modeli, osim GLS 63 AMG, za prenos snage na točkove koriste devetobrzinski automatski menjač 9G-Tronic kao standard.

Mercedes GLS 63 AMG opremljen je AMG Speedshift Plus 7G-Tronic automatskom transmisijom.

Najveći Mercedesov SUV ima brojne sisteme bezbednosti koje nemački proizvođač ugrađuje u modele iz najnovije generacije.

Oni su projektovani da spreče kontakt ili sudar sa drugim vozilima, ali i da pruže maksimalnu zaštitu putnika ako do njega ipak dođe, kao i da spreče da automobil udari pešaka koji se nekim slučajem našao ispred vozila.

Mercede GLS imaće svetsku premijeru na sajmu automobila u Los Anđelesu, koji se održava u drugoj polovini novembra.

Automobil će u evropske prodajne salone stići 2016, kada će biti poznata i njegova cena.

strana 1 od 10 idi na stranu