Tesla predstavio svoj prvi krosover - Model X

Tri godine posle prvog prototipa, nakon što je par puta odlagao premijeru serijske verzije, Tesla Motors je prikazao javnosti dugo očekivani Model X.

Podeli

Prezentacija novog modela održana je u Teslinoj fabrici u Kaliforniji a lično ju je vodio osnivač i prvi čovek kompanije, Ilon Mask.

Iako nešto višeg profila, Tesla X siluetom podseća na limuzinu Model S.

Dizajneri su smatrali da više nema potrebe da jedan električni automobil ima imitaciju maske hladnjak, pa je ovaj isključivo kozmetički detalj potpuno nestao sa Modela X.

Jedan od prvih detalja na koje će posmatrač obratiti pažnju su atipična zadnja vrata.

Kada je Mask 2012. najavio da će Model X pozadi imati vrata koja se otvaraju nagore (on ih je nazvao "falcon doors", a u istoriji automobilizma poznata su pod imenom "gullwing" - galebova krila), mnogi su bili skeptični prema takvom rešenju.

Međutim, sistem je usavršen do detalja. Ispostavilo da je način otvaranja zadnjih vrata na Modelu X, osim što je vizuelno atraktivan, daleko funkcionalniji od konvencionalnog rešenja.

Zahvaljujući specijalnom mehanizmu i brojnim senzorima koji detektuju eventualne prepreke u neposrednoj okolini vozila, vrata je moguće otvoriti čak i pri minimalnom odstojanju automobila od susednih vozila na parkingu.

Pogledajte kako funkcinišu "falcon" vrata na Modelu X, ali i prve utiske iz vožnje ovog automobila:

Unutrašnjost Modela X, sa ogromnim ekranom na centralnoj konzoli preko koga se obavljaju sva podešavanja u vozilu, podseća na kokpit Modela S.

Novi Teslin automobil predstavlja kombinaciju klasičnog krosover vozila i mini-vana, pa je položaj vozača i putnika nešto viši u odnosu na limuzinu, uz dovoljno prostora između njihovih glava i krova.

Model X ima mesta za 6 ili 7 osoba, u tri reda sedišta, u konfiguracijama 2+2+2 ili 2+3+2.

Sedišta u drugom redu pomeraju su električnim putem napred-nazad, nezavisno jedno od drugog, čime se ujedno olakšava ulazak putnika na sedišta u trećem redu.

Teslin krosover dobija pogon od dva elektromotora. Prednji raspolaže sa 259 ks, dok zadnji razvija 503 ks.

Ukupni kombinovani obrtni moment dostiže čak 967 Nm!

Svaki od motora prenosi snagu na odgovarajuću osovinu, čime se postiže pogon na sva 4 točka.

Na osnovu podataka koje je objavila američka Agencija za zaštitu okoline (EPA), Tesla Model X 90D (verzija sa baterijama od 90 kWh) sa jednim punjenjem može da pređe 414 km.

Isti izvor navodi da brža varijanta, P90D, ima neznatno manju autonomiju u vožnji - 402 km.

Model X možda nije startan kao Model S, ali svakako ima izvanredne performanse.

Top verzija, P90D, od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzava za 3,8 s. Kada se aktivira takozvano "ludilo" dugme, ista brzina dostiže se za svega 3,2 s.

Model X 90D takođe ima odlične karakteristike s obzirom da iz stanja mirovanja do brzine od 96 km/h stiže za 4,8 s.

Maksimalna brzina oba modela je 250 km/h.

Tesla Motors ističe da je automobil opremljen vazdušnim sistemom oslanjanja, kao i bezbednosnom tehnologijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara.

Proizvođač posebno izdvaja sistem koji štiti putnike u vozilu od spoljašnjeg zagađenog vazduha uz pomoć specijalnih filtera i stvaranja pozitivnog vazdušnog pritiska u automobilu u odnosu na atmosferski, što je prva primena takve tehnologije u jednom serijskom modelu.

Kupci koji žele da nabave Model X, moraće osim novca (oko 140.000 dolara) da poseduju i strpljenje. Oni koji ga naruče danas, čekaće na isporuku godinu dana.

Kasnije će se na tržištu pojaviti i jeftinija verzija po ceni od 132.000 dolara.

strana 1 od 12 idi na stranu