Vesta predvodi novu generaciju Ladinih vozila

Lada polako gubi vizuelne karakteristike po kojima je decenijama bila prepoznatljiva. Neugledan, zastareo dizajn postepeno odlazi u prošlost, a stari modeli ustupaju mesto vozilima savremenog izgleda.

Podeli

AvtoVAZ je pokrenuo serijsku proizvodnju novog modela - kompaktnog sedana Vesta. Automobil se izrađuje u fabrici u Iževsku a početak prodaje na ruskom tržištu zakazan je za 25. novembar.

Produkcijska verzija ne razlikuje se od koncepta koji je predstavljen 2014, a kompanija planira da do kraja godine proizvede 5.000 vozila.

Vesta je postavljena na potpuno novu mehaničku platformu (Lada B / C) koju su inženjeri kompanije AvtoVAZ razvili uz pomoć kolega iz grupacije Renault - Nissan.

Auto je dugačak 4.410 mm, širok 1.764 mm, a visok 1.497 mm. Međuosovinsko rastojanje od 2.635 mm garantuje solidan komfor putnicima koji se prevoze na zadnjim sedištima, dok zapremina prtljažnika iznosi zadovoljavajućih 480 l.

AvtoVAZ je saopštio da se 71 odsto komponenti novog modela izrađuje u Rusiji (60 odsto u pogonu Toljati), uključujući motor i menjač.

Vesta je pogonjena 1.6 litarskim benzinskim motorom (16V) sa 106 ks, dok se prenos snage na točkove obavlja pomoću petobrzinskog manuelnog menjača pozajmljenog od Renaulta.

Kupcima će kasnije biti dostupan i automatski menjač, kao i slabiji 1.6 benzinac (8V) sa 87 ks.

Predviđeno je da ponuda motora bude proširena Nissanovim 1.6 benzincem sa 114 ks.

Kada je reč o prodaji, proizvođač će se fokusirati na domaće, rusko tržište, gde će se Vesta boriti za primat sa sedanima Hyundai Solaris i Kia Rio (drugi i treći najtraženiji modeli u Rusiji u 2015. godini).

Cena će iznositi između 6.200 i 8.000 evra.

Posle Veste, na tržištu bi trebalo da se pojave i drugi najavljeni modeli nove generacije Ladinih vozila.

U planu je proizvodnja krosovera X Ray i karavan modela Vesta Cross, čiji je koncept predstavljen krajem avgusta.

Aktuelno

Koji modeli konkurišu za najbolji auto godine u svetu?

Izbor za "Svetski automobil godine 2016" (World Car of the Year 2016) zvanično je počeo objavljivanjem liste kandidata. Imena troje finalista biće saopštena na salonu automobila u Ženevi, u martu 2016, dok će se proglašenje pobednika obaviti na auto-salonu u Njujorku, u aprilu iste godine.

Aktuelno utorak 29.09. 15:01 Komentara: 48

Holanđani dobijaju prvi taksi bez vozača

Da je uvođenje vozila sa auto-pilotom u svakodnevni saobraćaj bliže nego što se misli, pokazuje primer iz Holandije. U novembru će u toj zemlji početi da saobraćaju prva električna robotizovana WEpod vozila, a korisnici će moći da ih rezervišu pomoću posebne smartfon aplikacije.

Aktuelno petak 25.09. 11:05 Komentara: 20

Afera Volkswagen: Najskuplje je iznevereno poverenje

Stvari su se odlično odvijale po Volkswagen u 2015. Nemačka grupacija završila je prvu polovinu godine kao najprodavaniji proizvođač automobila u svetu, prestigavši najjvećeg rivala, kompaniju Toyota. Izgledalo je da će Volkswagen na kraju 2015. konačno stići do toliko željene pozicije broj 1 u svetu, kad je usledio hladan tuš iz Amerike.

Aktuelno utorak 22.09. 15:08 Komentara: 77
strana 1 od 12 idi na stranu