Vesta predvodi novu generaciju Ladinih vozila

Lada polako gubi vizuelne karakteristike po kojima je decenijama bila prepoznatljiva. Neugledan, zastareo dizajn postepeno odlazi u prošlost, a stari modeli ustupaju mesto vozilima savremenog izgleda.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2015.

09:00

Default images

AvtoVAZ je pokrenuo serijsku proizvodnju novog modela - kompaktnog sedana Vesta. Automobil se izrađuje u fabrici u Iževsku a početak prodaje na ruskom tržištu zakazan je za 25. novembar.

Produkcijska verzija ne razlikuje se od koncepta koji je predstavljen 2014, a kompanija planira da do kraja godine proizvede 5.000 vozila.
Vesta je postavljena na potpuno novu mehaničku platformu (Lada B / C) koju su inženjeri kompanije AvtoVAZ razvili uz pomoć kolega iz grupacije Renault - Nissan.

Auto je dugačak 4.410 mm, širok 1.764 mm, a visok 1.497 mm. Međuosovinsko rastojanje od 2.635 mm garantuje solidan komfor putnicima koji se prevoze na zadnjim sedištima, dok zapremina prtljažnika iznosi zadovoljavajućih 480 l.
AvtoVAZ je saopštio da se 71 odsto komponenti novog modela izrađuje u Rusiji (60 odsto u pogonu Toljati), uključujući motor i menjač.

Vesta je pogonjena 1.6 litarskim benzinskim motorom (16V) sa 106 ks, dok se prenos snage na točkove obavlja pomoću petobrzinskog manuelnog menjača pozajmljenog od Renaulta.
Kupcima će kasnije biti dostupan i automatski menjač, kao i slabiji 1.6 benzinac (8V) sa 87 ks.

Predviđeno je da ponuda motora bude proširena Nissanovim 1.6 benzincem sa 114 ks.
Kada je reč o prodaji, proizvođač će se fokusirati na domaće, rusko tržište, gde će se Vesta boriti za primat sa sedanima Hyundai Solaris i Kia Rio (drugi i treći najtraženiji modeli u Rusiji u 2015. godini).

Cena će iznositi između 6.200 i 8.000 evra.
Posle Veste, na tržištu bi trebalo da se pojave i drugi najavljeni modeli nove generacije Ladinih vozila.

U planu je proizvodnja krosovera X Ray i karavan modela Vesta Cross, čiji je koncept predstavljen krajem avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: