Renault Talisman - nova limuzina srednje klase

Francuski proizvođač zvanično je predstavio novi model koji će na tržištu odmeniti posustalu Lagunu ali i zlosrećnu top limuzinu Latitude.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

08:16

Default images

Renault je odlučio da Lagunu pošalje u istoriju ali i da se što više distancira od modela koji se poslednjih godina nije proslavio na tržištu.

Zato nova limuzina osim novog imena ima i potpuno renoviran dizajn.
Kako bi ublažio vizuelnu sličnost sa modelima drugih proizvođača, Renault je osmislio originalne stilske detalje, poput neobičnih dnevnih LED svetala, ili zadnjih LED svetlosnih grupa koje se duboko uvlače u poklopac prtljažnika.

Maska hladnjaka, sa velikim centralno postavljenim amblemom, preuzeta je sa modela Espace i Kadjar.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4,85/1,87/1,46 m. Meðuosovinsko rastojanje: 2,81 m
Renault Talisman postavljen je na CMF platformu.

Automobil je dugačak 4,85 m, širok 1,87 m i visok 1.46 m. Međuosovinsko rastojanje dostiže 2,81 m, i veće je za 5 cm u poređenju sa odlazećom Lagunom i modelom Latitude.
Limuzina raspolaže velikim prostorom za odlaganje prtljaga koji dostiže 608 l. Poređenja radi, Latitude je imao gepek zepremine 475 l.

Za razliku od Lagune, koja je pozadi imala peta vrata, Talisman je klasičan sedan sa 4 vrata, pa je manje upotrebljiv za prevoz predmeta većih gabarita.

Uostalom, to i nije njegova osnovna namena, a oni koji žele još više prostora, moraće da sačekaju karavan verziju.
Prtljažnik: 608 l
Funkcionalnost prostora za smeštaj prtljaga poboljšana je deljivom zadnjom klupom, čiji se naslon može oboriti u odnosu 60:40, tako da se u automobil mogu smestiti i duži predmeti, poput skija.

Talisman raspolaže i sa 25 litara korisnog prostora za odlaganje sitnica u kabini.

Proizvođač se pohvalio velikim razmakom između prednjih i iadnjih sedišta i obiljem prostora za glave putnika koji sede pozadi.
Prednja grejana sedišta mogu se podešavati u deset smerova, imaju masažnu funkciju, a moguće je memorisati 6 različlitih pozicija.

Prilikom oblikovanja unutrašnjosti, dizajneri su koristili neke elemente koje smo videli na novoj generaciji MPV modela Espace.
Gotovo sve komande nalaze se na centralnom ekranu multimedijalnog sistema.

Osnovna verzija Talismana opremljena je 4,2 inčnim displejom, a bogatiji paketi sadrže veći, 8,7 inčni ekran osetljiv na dodir, koji je deo R-Link 2 multimedijalnog uređaja, kao i Bose audio sistem sa 13 zvučnika.

Volan je takođe sličan onom iz modela Espace, baš kao i oblik i pozicije ventilacionih otvora.
Kupcima će na raspolaganju biti dva benzinca i tri dizelaša.

Benzinske opcije uključuju turbo-punjene motore TCe 150 i TCe 200 (sa 150, odnosno 200 ks), koji su povezani isključivo sa sedmobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom.
Oni koji se odluče za dizel varijantu, mogu da biraju između dCi 110 i dCi 130 jedinica. Ova dva motora kombinuju se sa šestostepenim manuelnim ili opcionim sedmobrzinskim menjačem sa duplim kvačilom.

U ponudi će biti i dCi 160, twin turbo-dizelaš kod koga se snaga na točkove prenosi pomoću šestobrzinskog automatika sa duplim kvačilom.
U planu je i luksuzni Talisman iz serije Initiale Paris, koji će se razlikovati po estetskim dodacima, specijalnoj metalik crnoj spoljašnjosti, posebno dizajniranim 19 inčnim alu felnama, Nappa kožom u unutrašnjosti i brojnim drugim detaljima.

Renault Talisman imaće svetsku sajamsku premijeru na frankfurtskom auto-salonu u septembru, nakon čega bi trebalo da stigne u prodajne salone širom Evrope. Cena za sada nije poznata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: