Opelov novi turbo-benzinski motor debituje u Astri

Jedan od motora koji će pogoniti novu Astru je 1.4 litarski turbo-benzinac. Ovaj agregat u potpunosti je napravljen od aluminijuma a proizvodiće se u verzijama sa 125 i 150 ks.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2015.

11:03

Default images
Opel Astra za 2016.

Nova četvorocilindarska turbo jedinica sa direktnim ubrizgavanjem goriva zapravo je „veći brat“ 1.0 litarskog trocilindarskog motora koji se ugrađuje u modele Adam Rocks i Corsa.

Reč je o grupi motora najnovije generacije, sa tri ili četiri cilindra, zapremine ispod 1.6 litara. Oni su deo strategije Opelove obnove pogonskih sistema, koja podrazumeva uvođenje 17 novih agregata između 2014. i 2018. godine.
1.4 Ecotec Direct Injection Turbo
Kada je izlazna snaga u pitanju, novi 1.4 Ecotec motor biće dostupna u dve verzije - sa 92 kW/125 ks i 110 kW/150 ks.

Tokom razvojne faze ovog agregata, najviše pažnje je posvećeno dinamičkom odzivu i visokim performansama, uz smanjenje potrošnje goriva.

Prema preliminarnim fabričkim podacima, novi turbo-benzinac sa stop/start sistemom prosečno troši 4,9 l benzina na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu. Istovremeno, motor u atmosferu emituje 114 g/km CO2.
Opel Astra za 2016.
Inženjeri su tokom razvoja posebnu pažnju posvetili smanjenju nivoa buke i vibracija.

Prilikom konstruisanja bloka motora, karter ulja podeljen je u dva dela, spoj glave motora sa izduvnom granom je zvučno izolovan, a posebno je dizajniran i poklopac bregaste osovine tako da apsorbuje zvuk.

Pored toga, pogonski lanac bregaste osovine je podešen u cilju što tišeg rada.
Opel Astra za 2016.
Zahvaljujući svojoj konstrukciji od aluminijuma, 1.4 Ecotec doprinosi manjoj ukupnoj masi automobila.

Samo aluminijumski blok motora teži deset kilograma manje u odnosu na blok aktuelne 1.4 litarske turbo jedinice, koja je napravljena od livenog gvožđa.

Novi motor proizvodiće se u Opelovoj fabrici u Sentgotardu (Szentgotthárd), u Mađarskoj, u kojoj je do sada izrađeno 8 miliona pogonskih jedinica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: