Luksuz na 4 točka: BMW predstavio novu Seriju 7

Posle "špijunskih" fotografija i preliminarnih informacija koje su procurile na Internet, najzad smo u prilici da se detaljno upoznamo sa novom generacijom BMW-ove top limuzine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2015.

09:33

Default images
Foto: BMW

Poput drugih premijum proizvođača, i BMW ima za cilj da u najluksuznijem i najprestižnijem modelu pokaže najnaprednije tehnologije kojima kompanija raspolaže.

Zbog toga nova Serija 7 reprezentuje BMW-ov nivo tehnološkog razvoja u ovom trenutku.

(Pogledajte kako se menjao BMW Serije 7 od 1977. do 2015.)
Foto: BMW
Unapređen je i dizajn, ali samo u granicama koje su dozvoljene modelu namenjenom pre svega klijentima konzervativnog ukusa.

Za automobil ove veličine ušteda u masi je važna stavka u projektnom zadatku, a BMW je na tom planu postigao veliki napredak.
Foto: BMW
U poređenju da prethodnikom novi model je, u zavisnosti od motora i paketa opreme, lakši i do 200 kg.

Kod top verzije 750i xDrive ova razlika je zbog bogate opreme i dodatnih sistema nešto manja, ali ipak dostiže gotovo 130 kg.

Uštede u masi postignute su upotrebom lakših materijala, kao što su ugljenična vlakna, aluminiju, magnezijum, pa BMW tvrdi da je nova Serija 7 “najlakša luksuzna limuzina u svojoj klasi”.
Foto: BMW
Standardna verzija dugačka je 5.098 mm, široka 1.902 mm, a visoka 1.467 mm, dok razmak između osovina iznosi 3.070 mm, kao i kod prethodne generacije.

U ponudi će se naći i model sa produženim međuosovinskim rastojanjem (3.210 mm).

Ova varijanta je i nešto viša (1.479 mm), dok je širina ista kao kod standardne verzije.
Foto: BMW
Stilski detalji nove “sedmice” nadovezuju se na modele iz aktuelne porodice BMW-ovih modela, pre svega Serije 3 i 4, što se najbolje vidi na prednjem delu vozila.

I maska i farovi sada su veći i vizuelno povezani.

Kupcima će biti dostupni i laserski farovi, koje je BMW prvi put predstavio na sportskom hibridu i8.
Foto: BMW
Unutrašnjost je takođe modernizovana u odnosu na odlazeći model.

Automobil je opremljen novim iDrive 5.0 multimedijalnim sistemom (sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale 7 inča), kojim se po prvi put može upravljati i pomoću gestova.

Na raspolaganju je i bežični punjač baterija mobilnog telefona i Ambient Air paket koji po želji ispušta u kabinu različite prijatne mirise.
Foto: BMW
U novoj Seriji 7 premijeru će imati i BMW-ov sistem za daljinsko parkiranje (Remote Control Parking), koji vozaču omogućava da uparkira/isparkira vozilo daljinskom komandom, bez obzira da li se on nalazi u ili van automobila.

Novi BMW Serije 7 standardno je opremljen vazdušnim ogibljenjem koje ima funkciju automatskog podešavanja visine oslanjaja tokom vožnje.

Takođe po prvi put, “sedmica” ima sistem upravljanja na sva 4 točka (Integral Active Steering ili X Steer), koji je kombinovan sa sistemom pogona na obe osovine (xDrive).

Obezbeđen je i veliki izbor alu felni dimenzija od 17 do 21 inča.
Foto: BMW
Kada su u pitanju najluksuzniji sadržaji, u modelu sa produženim međuosovinskim rastojanjem u ponudi je i Executive Lounge paket, koji podrazumeva četvorozonski klima uređaj i sedišta sa ugrađenom ventilacijom i masažerom, dok putnici koji se nalaze pozadi mogu položaj svojih sedišta (uključujući i naslone) podešavati električnim putem.
Foto: BMW
Tu je i neizbežna konzola između zadnja dva sedišta koja se pretvara u stočić, kao i tablet uređaji pričvršćeni na naslone pednjih sedišta.

Među bojnim doplatnim opcijama je i Sky Lounge panoramski krovni prozor, kao i premijum Bowers & Wilkins Diamond ozvučenje.
Paleta motora sastoji se od dva benzinca, jednog dizelaša i hibridnog pogonskog sistema.

BMW 740i/740Li opremljen je 3.0 litarskim TwinPower Turbo šestocilindarskim motorom sa 326 ks (240 kW) i 450 Nm.

Od 0 do 100 km/h automobil stiže za 5,5 s, a razvija maksimalnih, elektronski limitiranih 250 km/h.
Foto: BMW
Najjača benzinska verzija, 750i xDrive/750Li xDrive, ispod haube krije 4.4 TwinPower Turbo V8 koji proizvodi 450 ks (330 kW) i 650 Nm.

Do stotke ubrzava za 4,4 s, pre nego što dostigne takođe fabrički ograničenih 250 km/h.
Foto: BMW
Dizel varijante, BMW 730d/730Ld/730d xDrive/730Ld xDrive pogonjene su 3.0 litarskim TwinPower Turbo šestocilindrašem sa 265 ks (195 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Nešto sporija od benzinaca, ova verzija od 0 do 100 km/h stiže za 5,8 s uz maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Za prenos snage upotrebljen je osmostepeni automatski menjač.
Foto: BMW
Novi BMW Serije 7 u evropske prodajne salone stiže u oktobru 2015, a 2016. ponuda će biti proširena hibridnom “Plug-In” verzijom 740e/740Le/740Le xDrive.

Ovaj model pogon dobija od četvorocilindričnog 2.0 TwinPower turbo benzinca potpomognutog elektromotorom sa 95 ks (70 kW).

Ukupna kombinovana snaga dostiže 326 ks (240 kW), pa automobil do stotke ubrzava za 5,5 s i dostiže 240 km/h.

BMW tvrdi da prosečna potrošnja iznosi samo 2,1 l/100 km i da je vozilom moguće preći do 40 km samo uz pomoć električne energije iz pogonskih baterija. U čistom elektro modu, maksimalna brzina limitirana je na 120 km/h.

U nastavku pogledajte promotivne snimke nove Serije 7.

Detalji iz vožnje:



Detalji spoljašnjosti:



Detalji enterijera:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: