Nova Suzuki Vitara kreće u svet iz Mađarske

U Suzukijevoj fabrici u mađarskom Estergomu zvanično je počela proizvodnja SUV modela Vitara koji će se ekskluzivno izrađivati u toj zemlji i izvoziti širom sveta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

10:09

Default images

Iako je u fabrici već napravljeno par stotina primeraka nove Vitare, pogon je formalno otvoren u četvrtak 5. marta u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i predstavnika japanske kompanije.

Suzuki je u fabriku u Estergomu uložio između 150 i 160 miliona evra, kako bi proizvodnu liniju prilagodio novom modelu, čime su ukupne investicije te kompanije dostigle skoro 3,2 milijarde evra.
Mađarska fabrika je jedina u svetu u kojoj će izrađivati nova Vitara a planirana je godišnja proizvodnja od oko 70.000 vozila.

Suzuki je saopštio da je u fabrici u Estergomu od 1991. godine proizvedeno više od 2,5 miliona vozila i da je to treća po veličini Suzukijeva fabrika u svetu sa 3.100 zaposlenih.
Prva Vitara pojavila se daleke 1988, a do sada je širom sveta prodata u preko 1,1 milion primeraka.

Najnovija generacija Suzukijevog SUV modela imala je svetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu u oktobru 2014.
Automobil standardno ima pogon na prednje točkove, dok će uz doplatu moći da se dobije verzija sa ALLGRIP 4x4 pogonom.

Kako bi privukli različite ciljne grupe kupaca, u kompaniji su predvideli veliki broj mogućnosti za individualizaciju ovog vozila, uključujući i dvobojne verzije.
U ponudi će biti 1.6 litarski benzinac i dizelaš iste zapremine. Benzinska verzija proizvodi 120 ks (88 kW), dostupnih pri 6.000 obrtaja dok je maksimalni obrtni moment od 156 Nm dostupan na 4.400 o/min.

Dizel motor takođe razvija 120 ks (88 kW), ali vozač može da računa na ovu snagu već pri 3.750 o/min. Najveći obrtni moment postiže se na 1.750 obrtaja i iznosi 320 Nm.
Benzinac je standardno uparen sa petobrzinskim, a dizelaš sa šestostepenim manuelnim menjačem. Uz verziju sa benzinskim motorom može se naručiti i opcioni šestobrzinski automatik.

Cena u Srbiji biće poznata kada Vitara stigne u prodajne salone u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: