Subaru proizveo 15 miliona "bokser" motora

Subaru je obeležio svojevrstan jubilej - u pogonima japanskog proizvođača za pola veka izrađeno je 15 miliona takozvanih bokser motora.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

13:40

Default images
Subaru 1000 (1965)

Jedna od prvih asocijacija na automobile marke Subaru jesu specifični motori sa horizontalno postavljenim cilindrima koji se nalaze jedan naspram drugog.

Bokser motori imaju svoje prednosti zbog kojih ovaj proizvođač automobila ne odustaje od njihove upotrebe već skoro 50 godina - nisko težište, koje doprinosi boljoj stabilnosti u vožnji, i mirniji rad sa manje vibracija:



Vlasnik brenda Subaru, kompanija Fuji Heavy Industries (FHI), počela je da proizvodi četvorocilindrične aluminijumske bokser motora davne1966. godine za potrebe modela Subaru 1000, a ova vrsta motora i danas pokreće sve putničke automobile marke Subaru, uključujući i one sa pogonom na dizel.
Subaru Leone 4WD Estate (1972)
Najnoviji jubilej u proizvodnji bokser motora obeležen je samo mesec dana pošto je je Subaru objavio da je sa proizvodnih traka sišao 14-milioniti automobil ove marke sa pogonom na sva 4 točka (AWD).

Prvi Subaru koji je imao ovaj pogon bio je model Leone 4WD Estate iz 1972. godine.

Pročitajte zašto su Subaru automobili drugačiji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: