Unuk obnavlja dedinu auto-kompaniju posle pola veka

Istorija automobilske industrije pamti uspone i padove mnogih marki koje više ne postoje. Među njima je i nemački Borgward koji je proizvodio automobile od 1919. do 1961. godine, da bi zatim nestao sa scene.

Podeli

Iz Nemačke stiže vest da će na predstojećem salonu automobila u Ženevi unuk osnivača kompanije Borgward, Christian Borgward, saopštiti planove za obnovu ovog nekada pozantog automobilskog brenda.

Iako ime Borgward ne znači mnogo današnjim ljubiteljima četvorotočkaša, tokom četiri decenije postojanja ovaj proizvođač ostavio je trag u automobilskoj istoriji.

Kompaniju je posle Prvog svetskog rata osnovao Carl F.W. Borgward. U početku je fabrika proizvodila jeftino lako vozilo na tri točka, Blitzkarren, koje je bilo popularno među malim trgovcima, a korišćeno je i u nemačkoj poštanskoj službi.

Ipak, ime Borgward ostalo je zapamćeno po modelima nastalim u periodu posle Drugog svetskog rata, kao što su Hansa 1500, Isabella i P100.Borgward je pored automobila izrađivao i kamione, autobuse, ali i razne vrste plovila, pa čak i helikoptere.

Za 42 godine postojanja proizvedeno je preko milion automobila sa značkom ove marke.

Christian Borgward izjavio je da je "vraćanje u život" kompanije koju je osnovao njegov deda "ostvarenje dečačkog sna".

"Već deset godina radimo na obnovi kompanije Borgward i sada je došlo vreme da otvorimo novo poglavlje u istoriji ove automobilske marke", kaže jedan od poslovnih partnera u novoosnovanoj firmi, Karl Heinz Knöss.

U današnje vreme, kada automobilskom industrijom dominiraju veliki koncerni koji godišnje proizvode i po 10 miliona automobila, pokušaj lansiranja novog brenda, čak i ako on ima istorijsko nasleđe, veliki je izazov a ovakvi i slični poduhvati često su osuđeni na propast.

Više detalja o budućnosti Borgwarda znaće se posle ženevskog sajma automobila, kada će biti obelodanjeni planovi za njegovu obnovu, a nama preostaje jedino da mu poželimo sreću.

Aktuelno

Vodič za Sajam automobila u Ženevi 2015.

Do početka jednog od najznačajnijih sajmova automobila u 2015. godini preostalo je nekoliko dana. Većina proizvođača već je najavila novitete koje će predstaviti publici u Ženevi, a neki će to učiniti uoči samog početka ove manifestacije. Saznajte koje nas premijere očekuje na ovogodišnjem salonu.

Aktuelno subota 28.02. 10:35 Komentara: 15

Honda Civic je NetAuto 2015. u Srbiji

Na svečanosti koja je održana u utorak 24. februara u Beogradu, proglašen je pobednik takmičenja NetAuto 2015. Ljubitelji automobila koji su učestvovali u izboru glasajući putem inteneta, odlučili su da ovogodišnje priznanje pripadne Hondi Civic.

Aktuelno četvrtak 26.02. 08:01 Komentara: 16

Izmene Zakona o saobraćaju - šta nas čeka?

Ministarstva unutrašnjih poslova i saobraćaja usaglasili su svoje predloge o izmenama i dopunama zakona koje će nakon javne rasprave biti upućene Skupštini Srbije na usvajanje, pa bismo po novom zakonu mogli da vozimo već od leta 2015.

Aktuelno ponedeljak 23.02. 13:55 Komentara: 92
strana 1 od 8 idi na stranu