Koji polovnjaci su bili najtraženiji u 2014?

Koji polovni automobili su najtraženiji i najprodavaniji u Srbiji, koliko su vozači spremni da izdvoje za kupovinu vozila i koji su osnovni kriterijumi kojima se rukovodi prosečan kupac u Srbiji prilikom odabira polovnog automobila, istraživao je sajt polovniautomobili.com.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

19:27

Default images

Izvor: Polovni automobili

Vozači u Srbiji definitivno najviše vole nemačke automobile i kako stvari stoje, to se još dugo neće promeniti. Naprotiv, ova naklonost postala je tradicija.

Najbolji dokaz za ovu konstataciju jeste podatak da su od pet najtraženijih marki polovnih automobila u našoj zemlji na prva četiri mesta nemački proizvođači.

Redosled je sledeći: najtraženiji su Volkswagen modeli, a zatim slede Opel, Audi, BMW i „uljez“ među Nemcima, FIAT.

Za ovom grupom slede Renault, Mercedes, Peugeot, Ford i Citroen. Ova druga grupa vozila pokazuje da francuske marke (Renault, Peugeot i Citroen) samo donekle mogu da pariraju nemačkim.

Mora se, međutim, naglasiti i da je potražnja za Renault i Mercedes polovnim vozilima svega za koju decimalu niža od petoplasiranog FIAT-a.
Analiza pokazuje da je tržište polovnih automobila u Srbiji i dalje je u boljoj situaciji nego tržište novih, ali se po izboru vozila i karakteristikama potražnje može zaključiti da je kupovna moć građana još uvek niska.

Građani i dalje na prvo mesto prilikom kupovine polovnog automobila stavljaju svoj budžet iako su im želje često drugačije.

Prvi kriterijum je cena polovnjala, a zatim potencijalni kupac razmišlja i o troškovima registracije, održavanja i pristupačnosti delova.

Najtraženiji modeli polovnih automobila

Još je zanimljivije kada se pogleda koji su to modeli koji se u Srbiji najviše gledaju, a koji kupuju.

Zapravo, najveće interesovanje vlada za modelom Audi A4 jer vozači ovaj automobil smatraju dobrom kupovinom kada se posmatra odnos cene, kvaliteta i prestiža brenda.

Za 5.000 do 6.000 evra može se kupiti primerak ovog modela proizveden 2003. ili 2004. godine.
Međutim, ono što je realnost jeste da je kupovna moć našeg stanovništva suviše mala kako bi se priuštilo takvo vozilo, pa u praksi to ipak bude FIAT Punto koji je znatno jeftiniji.

Otuda se ovaj model i nalazi na drugom mestu po interesovanju i prodaji. Za njim slede VW Golf 4 i 2, a zatim sledi BMW Serije 3, za kojeg važe iste karakteristike kao i kod gore spomenute Audi „četvorke“.

Iako za njim vlada značajno interesovanje, kupci se ipak opredeljuju za pristupačnije polovne automobile kao što su Renault Megan, FIAT Stilo ili Opel Astra G.

Razlika u ceni po godištima nekih od najtraženijih modela

Najtraženiji i najprodavaniji modeli polovnih automobila

Zemlja dizelaša

Zanimljivi su podaci o tome kakve su karakteristike polovnih automobila koje vozači u Srbiji kupuju, posebno kada je reč o gorivu.

Ono što prvo pada u oči jeste da su ubedljivo natraženija vozila sa dizel motorom i da njih preferira 63% vozača, što nedvosmisleno pokazuje da smo mi zemlja „dizelaša“.

Benzin je prvi izbor za njih 17%, kombinacija benzina i gasa za 8%, dok za 12% vozača to nije posebno važno pitanje.

Vozila na metan, električni i hibridni pogon kod nas se traže na nivou statističke greške.

Kubikaža i cena - najbolji pokazatelji kupovne (ne)moći

FIAT Seicento - jedan od modela iz kategorije od 1.000 do 1.500 evra
Već godinama unazad naši vozači praktično i ne kupuju automobile koji imaju više od 2.000 kubika jer je po sadašnjim pravilima registracija za njih znatno skuplja.

Ako i mogu nekako da sebi priušte polovan automobil pristojnog godišta, nisu raspoloženi da za njega svake godine plaćaju skupu registraciju, što jeste slučaj sa vozilima čiji motori imaju radnu zapreminu preko dva litra.

Oko 85% vozača kupuje automobile do 2.000 kubika, a svega 15% može sebi da priušti veću kubikažu.

Kada je reč o cenama, najviše se traže vozila vrednosti između 2.000 i 3.000 evra, zatim je veliki broj onih koji, nažalost, mogu da kupe samo vozila od 1.000 do 1.500 evra, za njima slede kupci koji automobil plaćaju između 4.000 i 5.000.
Evergrin - metalik siva
Najpopularnija boja automobila u Srbiji je metalik siva i nju kao prvi izbor bira 30% vozača. Zatim slede crna (14%), plava (10%) i bela (8%).

Kada je reč o broju vrata, 76% vozača bira automobile sa 4 i 5 vrata, a 24% sa 3.

Po karoseriji prvi izbor su limuzine (33%), slede hečbek (31%), karavan (17%), minivan (7%) i ostali.

Najtraženiji polovni motocikli u Srbiji

Najskuplji polovni automobili na tržištu

BMW M6 Coupe
I za kraj jedna zanimljivost. Iako je opšta kriza, na našem tržištu polovnih automobila mogu se naći zaista reprezentativni modeli koji kao polovni koštaju više nego većina novih:

Porsche Panamera diesel (2013) 95.000 evra
BMW M6 Coupe (2012) 93.000 evra
Porsche Panamera 4S (2010) 80.000 evra

Da li ste kupovali ili prodavali polovan automobil u 2014. i kakva su vaša iskustva?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: