Da li visinu kazne treba određivati prema plati vozača?

Slučaj poznatog nemačkog fudbalera koji je sredinom decembra kažnjen sa čak pola miliona evra zbog vožnje bez dozvole, primer je kako se u nekim evropskim zemljama određuje iznos novčane kazne za saobraćajne prekršaje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

19:04

Default images

Da li je u redu da jedan vozač za isti saobraćajni prekršaj bude kažnjen deset puta većom novčanom sumom od drugog, ako su njegova primanja deset puta veća?

Da li je ovakav način određivanja visine kazne pravedniji od onog koji se trenutno primenjuje u Srbiji i, što je još važnije, da li će se na taj način vozači u većem broju obeshrabriti da ponove prekršaj zbog kog su kažnjeni?

Verovali ili ne, nemački fudbaler Marko Rojs (25) moraće da plati čak 540.000 evra jer ga je policija uhvatila da vozi automobil iako ne poseduje vozačku dozvolu.

Policajci su Rojsa zaustavili dok se svojim Aston Martinom vraćao sa treninga u martu 2014. Fudbaler Borusije iz Dortmunda pokazao je lična dokumenta, ali ne i vozačku dozvolu. Nakon provere u kompjuteru, policajci su ustanovili da Marko Rojs nema položen vozački ispit.

Zanimljivo je da je Rojs od 2011. pet puta kažnjavan zbog prekoraćenja brzine na autoputu, ali niko nije proveravao da li ovaj prekršilac poseduje vozačku dozvolu. Rojs je za nemački Bild izjavio da je počeo da uzima časove vožnje još sa 18 godina, ali da kasnije nije polagao vozački ispit i priznao da je odluka da godinama vozi bez dozvole "bila nepromišljena i glupa".

"Naučio sam lekciju i to se više neće ponoviti", kazao je Marko Rojs.

Visina kazne određena je na osnovu prihoda nemačkog fudbalera. Kako Rojs mesečno zarađuje 180.000 evra, on je kažnjen novčanom sumom koja je jednaka njegovoj tromesečnoj plati.

To je sistem kažnjavanja koji postoji u nekoliko evropskih zemalja a s obzirom da fudbaler nema suprugu ni decu i da je bogat, njegova kazna je izuzetno visoka. Osim u Nemačkoj, ovakav sistem kažnjavanja primenjuje se i u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj...

Što su veća primanja, veća je i kazna, a policija te podatke saznaje od poreskih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: