Kako je zapaljivi Porsche postao sportski auto godine?

U senci nedavnog izbora za "Svetski auto godine", na kome je pobedio Audi A3 Sedan, ostalo je proglašenje Porschea 911 GT3 za najbolji sportski automobila 2014. Vest da je ovo priznanje pripalo modelu 911 GT3 predstavlja iznenađenje s obzirom da je samo mesec dana pre proglašenja pobednika Porsche najavio opoziv svih do tada proizvedenih primeraka radi kompletne zamene motora.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

08:51

Default images

Upravo završeni auto-salon u Njujorku svake godine je domaćin prestižnog izbora za "Svetski auto godine". Dan uoči početka ovogodišnje manifestacije, 17. aprila proglašeni su pobednici u pet kategorija, među kojima je bio i kontroverzni Porsche 911 GT3. Ovaj model pobedio je u kategoriji "Najbolji sportski automobil 2014." ispred Chevroleta Corvette Stigray i Ferrarija 458 Speciale.

Nakon svakog ovakvog izbora fanovi drugih modela koji su se našli u finalu obično osporavaju titulu pobedniku. Kada je reč o priznanju za najboljeg "sportistu" bilo bi očekivano da recimo ljubitelji Ferrarija kritikuju odluku žirija. Međutim, ove godine i najobjektivniji poznavaoci automobila bili su začuđeni nakon proglašenja pobednika.

Titula najboljeg sportskog automobila pripala je Porscheu 911 GT3 koji je samo mesec dana ranije, 18. marta, nakon nekoliko incidenata u kojima se par primeraka ovog modela zapalilo, praktično povučen iz prodaje.
Istraga koju je sproveo Porsche otkrila je problem na pogonskoj jedinici zbog čega je taj proizvođač najavio da će na svih 785 proizvedenih primeraka kupcima besplatno zameniti motore. Vlasnicima ovih vozila savetovano je da u međuvremenu iz predostrožnosti ne voze svoje automobile.

Postavlja se pitanje, kako je nakon svega žiri doneo odluku da 911 GT3 proglasi za najbolji sportski auto 2014? Da li su oni ocenjivali Porsche po tome kakav bi ovaj automobil trebalo da bude, ili kakav on zaista jeste? Najnovije činjnice pokazuju da on nije zadovoljio osnovni kriteriju - da bude pre svega ispravan.

Iako je žiri verovatno doneo odluku pre nego što je Porsche objavio da povlači čitavu seriju modela 911 GT3, čudno je da u periodu od mesec dana koliko je ostalo do zvaničnog proglašenja organizator nije kontaktirao članove žirija kako bi ponovo glasali, zbog promenjenih okolnosti.

Vaše mišljenje o ovoj temi možete izneti u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: