Država destimuliše vožnju na auto-gas

Iako je vožnja na tečni naftni gas (TNG) i dalje jeftinija nego kada u vaš automobil sipate benzin ili dizel, ušteda je manja nego ranije zbog povećanja akcize na ovu vrstu alternativnog goriva.

Podeli

Procenjuje se da će TNG biti sve manje atraktivan za vozače jer je država namerila da poveća svoja zahvatanja kada je reč o ovom gorivu.

"Akciza na TNG povećana je 1. januara 2014. godine za pet dinara po kilogramu, a isto se očekuje i 1. januara 2015. Benzin i dizel će za isti period 'dobiti' akcizu uvećanu za svega 40 para", objašnjava Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Državi jednostavno nije bilo u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro bila znatno manja nego za benzin i dizel gorivo.

Takođe, ni ekološki faktor, koji je ranije bio na strani TNG derivata, prelaskom na upotrebu bezolovnog benzina i evrodizela na našem tržištu, više nije toliko značajan da bi uticao na nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja.

Nakon najnovijeg povećanja akcize, Srbija je apsolutni lider u regionu po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene TNG goriva.

Ako se u obzir uzmu i troškovi ugradnje i atestiranja TNG uređaja, računica pokazuje da je potrebno preći veći broj kilometara nego ranije da bi ulaganje bilo isplativo.

Izvor: B92, Novosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu