Šta čine Putevi Srbije za bezbedniju vožnju po magli?

Lančani sudar koji se u nedelju 22. decembra dogodio na autoputu kod Šimanovaca, podstakao nas je da se zapitamo i istražimo šta kao društvo možemo da učinimo da se ovakve nesreće ubuduće ne bi događale. Postavili smo pitanja JP "Putevi Srbije" šta oni čine da poboljšaju bezbednost saobraćaja u uslovima guste magle i da li planiraju da unaprede mere kojima upozoravaju vozače.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2013.

09:14

Default images

"Puteve Srbije" pitali smo da li na naplatnim rampama upozoravaju vozače automobila na loše uslove na autoputu (maglu, slabu vidljivost...)?

Iz ovog preduzeća odgovorili su nam da učesnike u saobraćaju obaveštavaju putem pisane informacije – apela o vremenskim uslovima na teritoriji Republike Srbije koje šalju Auto-moto savezu Srbije, Republičkom centru za obaveštavanje - Sektoru za vanredne situacije, svim medijima, ali i postavljaju na internet prezentaciju preduzeća.

Kada je reč o konkretnom slučaju, "Putevi Srbije" su nam dostavili apel sa upozorenjem na pojavu magle na većem delu putne mreže u Republici Srbiji koji su uputili u večernjim satima u subotu, 21. decembra.
Apel vozaèima sa sajta Puteva Srbije, objavljen u subotu 21. decembra
Pitali smo "Puteve Srbije" i da li i kada planiraju da na autoputevima uvedu signalizaciju koja upozorava vozače na vanredno ograničenje brzine zbog loše vidljivosti i na potrebu držanje odstojanja?

Takođe, interesovalo nas je i da li će i kada postaviti info table koje upozoravaju na trenutno stanje na autoputu (maglu, sneg, poledicu...), kao što je to slučaj u zemljama u zapadnoj Evropi? Želeli smo da znamo i da li je to moguće uraditi barem na nekoliko mesta oko Beograda gde je magla česta pojava i gde su se već događali lančani sudari i teške saobraćajne nesreće zbog loše vidljivosti na autoputu.

Iz JP "Putevi Srbije" odgovorili su nam da se saobraćajna signalizacija na državnim putevima u Republici Srbiji postavlja prema važećem Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji i opremi i prema važećim srpskim standardima koji su usaglašeni sa važećom tehničkom regulativom EU.

U ovom preuzeću kažu da je saobraćajna signalizacija i oprema puta u Republici Srbiji čak i bolja u poređenju sa nekim zemljama Evropske unije, kao što su na primer Bugarska, Rumunija i Poljska, dok, naravno, što se i može očekivati, nije na istom nivou kao u zapadnoevropskim zemljama, zemljama višeg standarda i razvijenosti.

"Putevi Srbije", međutim, smatraju da je u odnosu na zemlje regiona, saobraćajna signalizacija i oprema puta u Srbiji sasvim solidna i da je na nivou zemalja u okruženju. U ovom javnom preduzeću objašnjavaju da je jedan od njihovih primarnih ciljeva unapređenje postojeće saobraćajne signalizacije na putevima u Srbiji, u skladu sa obavezama proisteklim iz Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Međutim, kako kažu, izmenjiva saobraćajna signalizacija sa odgovarajućim upravljanjem saobraćaja zahteva značajna finansijska sredstva koja u ovom trenutku to preduzeće ne poseduje.

"Putevi Srbije" napominju da su sredstva sa kojima oni raspolažu trenutno nedovoljna čak i za redovno održavanje puteva.

"Ističemo, veoma je važno da u uslovima slabe vidljivosti i magle, pre svega apelujemo na učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i poštuju ograničenja brzine i postojeću saobraćajnu signalizaciju, jer uzrok lančanog sudara koji se desio u nedelju ujutro je neprilagođena brzina uslovima na terenu, a ne saobraćajna signalizacija", kažu u svom odgovoru "Putevi Srbije".

Na kraju, bez obzira što smatramo da svi u sistemu snose deo odgovornosti za bezbednost saobraćaja, i ovog puta želimo da naglasimo da je krajnja odgovornost na vozaču jer ipak je on taj koji upravlja automobilom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: